Населення Італії у пориві патріотизму скуповує держоблігації

Поділитися
Патріотично налаштовані італійці, ділові об'єднання і представники владних структур Італії закликали співгромадян продемонструвати довіру до євро і допомогти у вирішенні боргової проблеми шляхом придбання держоблігацій країни, пише Financial Times.

У понеділок відбувся перший із двох етапів операції "Народні облігації", і, за даними одного з найбільших банків Італії, Intesa Sanpaolo, кампанія увінчалася цілком реальним успіхом. В рамках першого етапу італійцям запропонували купувати папери на вторинному ринку, а 12 грудня вони зможуть взяти участь у первинному розміщенні річних бондів міністерством фінансів країни.

Для приватних осіб, що купують державні цінні папери на вторинному ринку, італійські банки скасували комісію, окрім того, висока прибутковість паперів - наприклад, для 2-річних бондів вона становила 7,2% у понеділок - також привернула увагу італійців.

Першим патріотичну ідею висунув 51-річний тосканський бізнесмен Джуліано Мелані, його заклик тут же був підхоплений Асоціацією банків Італії і знайшов широку підтримку у владних колах.

За даними FT, серед приватних інвесторів, які відгукнулися на звернення Дж.Мелані, була Карла Пауелл - дружина одного з провідних британських політиків та бізнесменів Чарльза Пауелла, італійка за походженням. У понеділок вона вклала в італійські держпапери 20 тис. євро власних коштів, заявивши: "Я купила облігації з почуття патріотизму. Наш держборг душить країну. Не знаю, як ми зможемо забезпечити економічне зростання, виплачуючи величезні річні відсотки".

Тим часом екс-прем'єр Італії Сільвіо Берлусконі, один із найбагатших людей у країні, не знайшов часу і грошей на підтримку патріотичної кампанії. За його словами, він не зміг взяти участь у купівлі облігацій через судовий розгляд, що змусив його провести весь день у суді.

Населення і компанії Італії володіють 57% держпаперів Італії, що перебувають в обігу, із загального обсягу в 1,9 трлн євро, при цьому 14% належать безпосередньо фізичним особам, а інші папери - переважно фінкомпаніям. Рим робить ставку на внутрішній попит в умовах різкого зростання вартості запозичення та скорочення вкладень в італійські держпапери іноземними банками.

Основним іноземним кредитором Італії є Франція - у французьких банках накопичилося італійських облігацій на 300 млрд євро.

Італія останнім часом знаходиться у центрі уваги інвесторів - багато хто з них побоюється, що країні за несприятливого розвитку подій в єврозоні доведеться звернутися до міжнародних кредиторів по фінансову допомогу.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі