Пенсійний фонд вирішив залучити КС, аби законно не платити "судові" пенсії

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Пенсійний фонд просить КС розтлумачити низку положень Конституції, Бюджетного кодексу та Кодексу адміністративного судочинства.

Як повідомила прес-служба КСУ, у вівторок до Конституційного суду України надійшло конституційне подання Пенсійного фонду щодо офіційного тлумачення низки положень і статей. Згідно з регламентом КС, конституційне звернення передано до секретаріату суду.

Зокрема ПФ просить розтлумачити:
- статті 1, частин 1,3 статті 95 Конституції України у контексті положень статті 3, частини 3 статті 22, частини 1 статті 17, статей 46, 48 Конституції України;
- частини 2 статті 96, пунктів 2, 3, 6 статті 116 Конституції України; частини 2 статті 95, частини 2 статті 124, частини 1 статті 129 Конституції України, пункту 5 частини 1 статті 4 Бюджетного кодексу України, пункту 2 частини 1 статті 9 Кодексу адміністративного судочинства України у системному зв'язку з положеннями статті 6, частини 2 статті 19, частини 1 статті 117 Конституції України.

Пенсійний фонд просить роз'яснити статті Основного закону, які гарантують українцям право на соцзахист, достатній життєвий рівень, статті, що стосуються бюджетної системи та держбюджету країни, статті щодо українського правосуддя.

Частина 1 статті 117 Конституції визначає, що «Кабінет міністрів України в межах своєї компетенції видає постанови і розпорядження, які є обов'язковими до виконання».

Звернення Пенсійного фонду пов'язане, швидше за все з неможливістю виплатити за рішеннями судів підвищених пенсій «чорнобильцям» та іншим пенсіонерам-пільговикам.

Як зазначали керівники уряду, дефіцит бюджету Пенсійного фонду становить 90 млрд грн., а в державному бюджеті немає грошей для того, щоб задовольнити всі вимоги пільгових категорій населення (чорнобильців, афганців тощо), які у даний час протестують.

В Україні донедавна існувала практика щорічного призупинення законом про держбюджет дії законів про надання різних пільг або підвищених виплат окремим категоріям громадян, зокрема, учасникам і дітям війни, постраждалим від Чорнобильської катастрофи інвалідам, учасникам війни в Афганістані.

Однак Конституційний суд 22 травня 2008 року визнав неконституційним обмеження законом про держбюджет-2008 прав громадян, закріплених законами, зокрема, що стосуються обмежень виплат пенсій за інвалідністю чорнобильцям.

Після цього суди почали приймати рішення, які зобов'язують державу сплачувати підвищені пенсії.

Раніше віце-прем'єр Сергій Тігіпко назвав «корупційними» рішення судів, які постановили виплати значних пенсій. За його словами, в Україні вже було прийнято більше тисячі подібних рішень, і всі вони є «непідйомною вагою» для бюджету. Зокрема, за даними С.Тігіпка, з початку цього року по червень суди присудили чорнобильцям та дітям війни 3,5 млрд грн додаткових пенсій, тоді як за весь 2010 рік - 2 млрд грн.

За словами С.Тігіпка, у разі відмови від цієї норми на виплати чорнобильцям необхідно додатково 6,6 млрд грн, учасникам війни - 10 млрд грн, дітям війни - 10 млрд грн, а всім пільговим категоріям - 170 млрд грн.

Також нагадаємо, що 9 вересня ВР прийняла у першому читанні законопроект №9127, яким, зокрема, передбачається встановлення Кабміном порядку та розміру компенсацій пільговикам, що і викликало бурю обурення і масових протестів.

Разом з тим, відразу після таких заяв С.Тігіпка, Кабінет міністрів вигадав новий спосіб не виплачувати «судові» пенсії чорнобильцям та дітям війни, і вніс до Верховної Ради відповідний законопроект.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі