Від мешканців Полісся приховали, що вони постраждали від радіації ще до Чорнобиля

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Мешканці Полісся страждали від радіації ще до Чорнобиля. Найбільш правдоподібною причиною тому були ядерні випробування.

Про це в інтерв'ю ZN.UA повідомив голова правління Координаційного аналітичного центру «Екологія і здоров'я», професор Юрій Бандажевський. За його словами, найбільш постраждали прибалтійські країни (тому зараз у них катастрофічна ситуація із захворюваністю на рак), Білорусь і північ України.
«Свого часу в мої руки потрапила книга «Глобальное выпадение цезия-137 и человек» (автори Марей А.Н., Бархударов Р.М., Новикова Н.Я., 1974 р.), - розповів професор. - Там було опубліковано карту 60-х років. Цю книжку я недавно показував професорові Ландбергісу, першому керівникові вільної Литви, нинішньому депутатові Європейського парламенту, і ми з ним обговорювали ситуацію, чому Литва страждає тепер. Коли я показав цю карту в парламенті Білорусі в 1999 р., у багатьох депутатів та членів уряду був просто шок. (Правда, через три місяці на мене наділи наручники.) Цю книжку представили співробітники Інституту біофізики при Мінздоров’я СРСР, які визначали у пробах коров’ячого молока вміст радіоцезію в різних районах Полісся. Стан здоров’я населення при цьому не визначали, не робили жодних прогнозів. Автори відзначали, що в разі якихось ще радіаційних впливів у Поліссі слід терміново вживати заходів».
Після цього, нагадав учений, стався Чорнобиль, інформацію засекретили, книжку вилучили (мої учні знайшли її в маленькій бібліотеці під Гоме­лем). Відлік колективних доз опромінення почали з нуля, хоча люди вже зазнали впливу радіації.
«Тобто, розраховуючи дози, виходили з явно неправильної позиції. На підставі численних наукових досліджень, проведених у Гомельському медінституті, ми дійшли висновку про провідну роль радіонуклідів Cs-137, інкорпорованих у людський організм, у виникненні та смертності населення, яке проживає на радіаційно забрудненій території. Було переконливо показано, що навіть відносно невеликі концентрації радіонуклідів Cs-137 (30-50 Бк/кг) здатні викликати надзвичайно тяжкі патологічні процеси в організмі дітей та дорослих. При цьому радіоцезій блокує енергетичні процеси в організмі, внаслідок чого потерпають життєво важливі органи, зокрема серцево-судинна система. Радіонукліди, і особливо цезій-137, провокують виникнення також такої генетично обумовленої патології як уроджені вади розвитку».
«За великим рахунком, проблеми зі здоров’ям, які ми спостерігаємо нині, - це навіть не Чорнобиль. Це те, чого ми «сьорбнули» до нього, а на додачу отримали «порцію» радіації від вибуху на ЧАЕС. Чорнобиль ще попереду... Демографічна ситуація оцінюється поколіннями», - пояснив професор.
Докладно читайте в свіжому випуску «Дзеркала тижня. Україна» в інтерв'ю Лідії Суржик з Юрієм Бандажевський.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі