Литвин пообіцяв на цьому тижні розглянути законопроект про ринок землі

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Верховна Рада планує на поточному пленарному тижні розглянути законопроект про ринок землі, повідомив голова Верховної Ради Володимир Литвин.

"Якщо брати весь зміст закону, то його, швидше за все, можна назвати "Про обіг земель сільськогосподарського призначення", оскільки він набагато ширший, і тільки частина цього закону стосується безпосередньо ринку землі", - сказав він на прес-конференції у понеділок.

При цьому він зазначив, що його пропозиція змінити назву закону зустріла заперечення, оскільки Земельний кодекс України передбачає прийняття парламентом саме закону про ринок землі.

У той же час В.Литвин вважає за можливе змінити назву закону для того, щоб "не дражнити людей" і не лякати їх тим, що хтось прийде в Україну і скупить всі землі.

"Там такі жорсткі запобіжники, що це зробити буде неможливо", - сказав В.Литвин.

Окрім того, за словами спікера, ще однією пропозицією даного законопроекту є дата його введення. Пропонується, щоб він набирав чинності з 1 січня 2013 року, для того, щоб був рік для перевірки, наскільки життєздатний даний закон.

В.Литвин зазначив, що у зв'язку з цим може виникнути "певна колізія", пов'язана з дією мораторію на продаж землі.

За його словами, питання, пов'язане з мораторієм на продаж земель, необхідно буде вирішувати. "Тому що якщо будуть узгоджені позиції і до кінця року буде прийнятий цей закон у першому читанні, я не бачу можливості прийняття його у кінцевій редакції до кінця цього року", - сказав він.

"На четвер стоїть на розгляді це питання, так як і передбачалося при прийнятті цього законопроекту в режимі повторного читання", - сказав він.

Як повідомлялося, 18 листопада Верховна Рада направила на доопрацювання законопроект Кабінету міністрів України про ринок землі.

Лідер партії «Громадянська позиція», голова Комітету ВР з питань національної безпеки і оборони Анатолій Гриценко раніше заявляв, що вважає передчасним запровадження приватної власності на землю. На його думку, введення вільного ринку продажу землі з 2012 року призведе до того, що «українські селяни залишаться і без землі, і без грошей».

Нагадаємо, що починаючи з січня 2011 року в Україні проходить громадське обговорення законопроекту «Про ринок землі».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі