Греція скоротила бюджет на 2012 рік

Поділитися
© football.ua
Парламент Греції ухвалив бюджет на 2012 рік з дефіцитом 5,4% ВВП, який містить непопулярні заходи зі скорочення держвидатків. Для порівняння, у 2011 році дефіцит держбюджету країни, як очікується, складе 9%. Новий бюджет дозволить Афінам отримати від ЄС і МВФ другий пакет допомоги в обсязі 130 мільярдів євро.

Схвалений парламентом Греції документ, зокрема, передбачає програму приватизації держвласності, введення єдиної сітки заробітної плати зі скасуванням премій і надбавок, а також переведення десятків тисяч держслужбовців у трудовий резерв, де вони будуть числитися рік зі збереженням частини платні аж до звільнення.

У 2012 році країна, як очікується, вперше за багато років закінчить рік з первинним бюджетним профіцитом (перевищення доходів над витратами без урахування виплат за держборгом) в 1,1% ВВП.

Спад економіки Греції очікується у 2012 році на рівні 2,8% ВВП, тоді як 2011 рік країна закінчить з падінням ВВП більш ніж на 5%. Таким чином, рецесія у Греції продовжиться четвертий рік поспіль. У 2009 році падіння ВВП склало 2,3%, а у 2010-му - 4,3%. Безробіття також зросте - з 15,4 до 17,1%.

У 2010 році Афіни були змушені звернутися по допомогу до ЄС і МВФ, тому що держава виявилася не в змозі обслуговувати зовнішній борг, а висока вартість кредитів не дозволяла позичати гроші на відкритому ринку. Загалом діючий план допомоги Греції передбачає виділення країні більше 100 млрд євро.

Нагадаємо, наприкінці листопада грошей у Греції залишалося на 20 днів. Без нового кредитного траншу від Євросоюзу країні доведеться оголосити себе банкрутом.

Новий прем'єр-міністр Греції Лукас Пападімос висловив упевненість в тому, що ЄС найближчим часом схвалить надання Греції нового кредитного траншу, тому що грецькі політики зможуть надати письмові гарантії реалізації масштабних заходів бюджетної економії.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі