Податкова дозволить включати «правильні» збитки у звітність

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
У Державній податковій службі зізналися у виборчому застосуванні заборони на включення «не фіктивних» збитків минулих років у поточну звітність. При цьому ідею відомства про включення до звітності щорічно по 25% від'ємного значення податку на прибуток вже підтримали із зауваженнями у Федерації роботодавців. Вони готові погодитися з даною нормою, якщо збитки будуть повністю включені в поточну звітність.

У Державній податковій службі (ДПС) не визнають звинувачень щодо самовільного трактування норм Податкового кодексу про перенесення збитків минулих років у поточну звітність. За словами голови служби Олександра Клименка, його відомство звертає увагу на структуру збитків, а не на можливість їх перенесення.

"Якщо збитки сформовані відповідно до закону, якщо в самих збитках є прозорість і підприємство прозоре, у нас немає претензій. Але якщо ми бачимо, що бізнес працює зі схемами, фактично торгує збитками, то тоді є питання", - цитує його
«Коммерсантъ-Украина».

Попит на формування фіктивних збитків, за його словами, є практично у всіх галузях, зокрема, у металургії, хімічній промисловості та аграрному секторі. Виконавчий директор ЄБА Анна Дерев'янко каже, що податківці запідозрили 11 іноземних інвесторів, компанії фінансового, будівельного сектору та ритейлу у формуванні фіктивних збитків.

Зараз частина компаній знаходиться у судових розглядах, інші - на стадії узгодження з податковими органами. За даними ДПС, суди ухвалили 26 рішень на користь ДПС щодо неправомірності перенесення збитків 2010 року та їх врахування у II кварталі. Усього в судах знаходиться 218 справ на загальну суму 1,5 млрд грн.

Негативну оцінку діям податківців дав профільний парламентський комітет (очолює регіонал В.Хомутинник), а також урядовий уповноважений з питань дерегуляції Михайло Бродський. Зараз це питання знаходиться на розгляді Кабміну.

Як повідомлялося, податківці хочуть ввести обмеження на включення у звітність збитку минулих років у розмірі 25% щорічно, і застосовувати цю норму з II-IV кварталів 2011 року. Всі збитки зможуть декларувати тільки підприємства харчової промисловості і бізнес з річним оборотом до 1 млн грн.

ФРУ оприлюднила свої правки до документа, погоджуючись на введення обмежень. Критерієм у федерації пропонують зробити не оборот, а розмір збитків на 1 січня 2012 року - в розмірі 100 тис. грн. Також у ФРУ наполягають на обліку частини збитків, сформованих до 1 квітня 2011 року, починаючи з 1 січня 2012 року і до 2015 року. "ДПС хоче заднім числом ввести норму, тому наші пропозиції компромісні. Вони щось приймуть, але сподіваюся, з нашими правками", - сказав заступник голови ФРУ Дмитро Олійник.

Нагадаємо, що вперше бізнес заговорив про обмеження на включення збитків у вересні, після появи листа-роз'яснення ДПС. Його результатом стали масові перевірки компаній, що подали декларації за II квартал з від'ємним значенням з податку на прибуток. Збитки податківці "знімали" і донараховували до сплати податок - таким чином, до кінця року вони розраховували збільшити платежі на 7 млрд грн.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі