2017 рік може стати точкою неповернення у спробах утримати глобальне потепління

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
За оцінками Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), загальносвітове енергоспоживання зросте на третину за період з 2010 по 2035 роки. При цьому половину цього приросту забезпечать дві країни: Китай та Індія, які відповідно до чинної кліматичної угоди не мають жодних зобов'язань зі зниження викидів.

Ця інформація була озвучена на кліматичному саміті у Дурбані, який триває другий тиждень.

Як повідомив ZN.UA експерт Фонду цільових екологічних інвестицій Сергій Скібік, який входить до складу делегації України на саміті, МЕА констатує, що без додаткових дій, спрямованих на енергозбереження та протидію змінам клімату, зараз світ знаходиться на «траєкторії» зростання глобальної температури на 6°С . Тому до 2035 року необхідно знизити споживання викопних видів палива за рахунок відновлюваних джерел енергії та атомної енергії

При цьому, якщо країни хочуть загальмувати зростання температури на рівні, що не перевищує 2°С, то за чинної політики і вжитих заходів вже в 2017 році світ виявиться обмеженим існуючою на той момент інфраструктурою. Подальше нарощування інфраструктури призведе до того, що 2017 рік може стати свого роду «точкою неповернення» у спробах утримати глобальне потепління в межах 2°С.

Нагадаємо, Україна на перемовинах виступає за прийняття всеосяжної юридично зобов'язуючої угоди. А також заявила про готовність взяти на себе амбітні зобов'язання зі скорочення викидів парникових газів, якщо в угоді буде враховано заходи, що стимулюють країни з перехідною економікою, до яких належить Україна.

Як повідомив С.Скібік, за оцінками Міжнародного енергетичного агентства світові викиди СО2 в 2009 році за секторами розподіляються наступним чином:

- тепло- і електроенергетика - 41%

- транспорт - 23%

- промисловість - 20%

- населення - 6%

- інші джерела - 10%.

В Україні ці показники, за оцінками Фонду цільових екологічних інвестицій, виглядають наступним чином:

- енергетика (включаючи транспорт) - 69%

- промислові процеси - 19%

- сільське господарство - 9%

- відходи - 3%.

Без урахування поглинання парникових газів в секторі лісового господарства та землекористування загальна сума викидів парникових газів в Україні становить 370,5 млн тонн СО2-еквіваленту.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі