Євросоюз вирішив, як буде рятувати євро

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Саміт ЄС домовився про створення бюджетного пакту, до якого увійдуть 17 країн зони євро і ще 6 держав Євросоюзу, повідомив у п'ятницю після ночі перемовин у Брюсселі голова Європейської Ради Херман ван Ромпей.

Це нове утворення в ЄС буде створено шляхом міжурядової угоди. Договору про Євросоюз зміни не торкнуться.

Х.ван Ромпей сказав, що схвалено безпосередні заходи порятунку євро у короткостроковому плані, а у довгостроковому країни ЄС погодилися укласти бюджетний пакт для зони євро.

В якості термінових заходів досягнуто згоди про виділення країнами ЄС на 200 млрд євро додаткових ресурсів. Саміт також погодив запуск у липні 2012 року Європейського механізму стабільності.

Бюджетний пакт передбачає нові бюджетні правила, які будуть мати "конституційний характер або аналогічні правові рамки", сказав голова Євроради.

Процедури, що стосуються надмірного бюджетного дефіциту, стануть "більш автоматичними". Проекти бюджетів повинні будуть пред'являтися Європейській комісії, відзначив Х.ван Ромпей.

Він також повідомив, що істотно змінено підхід до відносин із приватним сектором. "Відтепер ми будемо суворо дотримуватися принципів і практики МВФ", - сказав Х.ван Ромпей.

Глава Євроради нагадав, що підготував з питань подальшої економічної конвергенції та економічного союзу попередню доповідь.

Наступну доповідь - щодо поглиблення бюджетної інтеграції - він підготує до наступного саміту у червні 2012 року.

Голова Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу, який брав участь у прес-конференції, відзначив важливість швидкої реалізації узгоджених правил і заходів щодо забезпечення довіри ринків до прийнятих рішень.

"У центрі всіх цих питань стоїть довіра", - підкреслив Ж.М.Баррозу.

Однак Х.ван Ромпей сказав, що проведення запланованих заходів через зміну Європейського договору зайняло б багато часу. А міжурядову угоду може бути схвалено і ратифіковано набагато швидше.

"А швидкість зараз рівноцінна довірі", - сказав голова Євроради.

Він зазначив, що "не виключено, що надалі ми закріпимо ці правила в договорі".

У свою чергу Ж.М.Баррозу сказав, що неможливість на даному етапі забезпечити повну одностайність членів ЄС щодо нового фінансового регулювання призвела до вирішення питання шляхом міжурядової угоди. Одностайне рішення було б кращим, але ця угода - єдина альтернатива, заявив голова Єврокомісії.

Х.ван Ромпей повідомив також, що учасники зустрічі не змогли прийти до згоди щодо єврооблігацій. Вони доручили головам Євроради, Єврокомісії та Єврогрупи продовжити опрацювання цього питання. Дискусію буде продовжено на червневому саміті ЄС.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі