Рада підтримала збереження частки України в капіталі ЄБРР

Поділитися
© football.ua
Верховна Рада України підтримала внесений президентом Віктором Януковичем закон про ратифікацію підписки на акції Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР), які підлягають сплаті на вимогу.

За ухвалення в цілому відповідного проекту закону №0233 проголосувало 240 народних депутатів у п'ятницю, 9 грудня.

Документ погоджено без зауважень Державною фінансовою інспекцією, Національним банком, Міністерством економічного розвитку і торгівлі, Міністерством юстиції та Міністерством закордонних справ.

Реалізація проекту, згідно з пояснювальною запискою, забезпечить участь України у збільшенні акціонерного капіталу ЄБРР, що підтримає частку країни у статутному капіталі банку на рівні 0,8% і дасть можливість надалі розраховувати на ефективне фінансування фінустановою проектів в Україні.

Зазначимо, що якби депутати не підтримали даний закон, частка України у статутному капіталі ЄБРР могла зменшитися до 0,6%, що призвело б до виключення низки проектів з портфеля та істотно зменшило б обсяг діяльності ЄБРР в Україні.

Нагадаємо, після вступу України у 1992 р. в ЄБРР рішенням ради керівників банку нашій державі було виділено 8 тис. акцій статутного капіталу на загальну суму EUR80 млн. З 8 тис. акцій 2400 було сплачено готівкою, а 5600 - підлягають сплаті на вимогу. У 1996 р. ЄБРР збільшив свій статутний капітал на суму 10 млрд екю за рахунок випуску 1 млн додаткових акцій. Оскільки Україна виконала зобов'язання щодо першочергової підписки на статутний капітал банку, їй було виділено 8 тис. додаткових акцій у статутному капіталі ЄБРР, що збільшило її частку до 0,8%. У травні 2010 р. банк збільшив дозволений до випуску капітал на EUR10 млрд. У результаті Україна отримала 808 сплачених акцій і ще 7203 акції, що підлягають сплаті на вимогу. Слід зауважити, що до кінця 2015 р. ці акції не може бути подано до сплати. Окрім того, гіпотетично можливість викупівлі акцій виникає лише в разі дефолту банку. Враховуючи ж рейтинг ААА, який є у ЄБРР, ризики виникнення подібної ситуації мінімальні. Номінальна вартість акцій складає 10 тис. євро.

Нагадаємо, що у травні цього року українські чиновники прострочили подачу кандидатури нового директора від країни (директор від країни змінюється кожні два роки), і тепер місце українця посів представник Туреччини.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі