Проект газової угоди: «Нафтогаз» буде реорганізовано під монопольні потреби «Газпрому»

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Згідно з розробленим експертами проектом міждержавної українсько-російської «газової» угоди, яке передбачає створення двох спільних підприємств з «Газпромом», газорозподільне СП (створюване 50 на 50) матиме в своїх руках «ключі» від кожної квартири, кожного підприємства, бо саме воно постачатиме газ кінцевому споживачеві.

Зауважимо, що при розстановці сил у газорозподільному СП (50 на 50) теоретично важливо: 1) чий буде менеджмент; 2) як скоро його куплять ті, чиїм він формально не буде?

Можна припустити, що проблем з нинішніми власниками українських облгазів (орендаторів, а не власників газорозподільних мереж) буде небагато. Тим більше що ще два роки тому «матрьошка» російських і українських лідерів - Дмитро Фірташ - публічно заявив, що він контролює переважну більшість українських облгазів. Навряд чи на сьогодні ситуація змінилася не на його користь. Та й домовлятися із «Газпромом» йому до снаги.

Друге, газорозподільне СП, за задумом авторів цієї ідеї, розподілятиме споживачам увесь газ (близько 20 млрд. кубометрів щороку), що видобувається нині державними підприємствами - підрозділами «Нафтогазу України»: ДК «Укргазвидобування», ДАК «Чорноморнафтогаз», ПАТ «Укрнафта» (в останньому, щоправда, доведеться домовлятися з паном Коломойським, який через групу «Приват» контролює «Укрнафту», але це вже деталі і навряд чи суттєві на тлі такої «роздачі»).

Між іншим ідеться не тільки про традиційний природний газ, а й про майбутній видобуток так званого сланцевого газу спільними підприємствами, державна частка в яких перевищує 51% статутного фонду.

Із вищеописаного логічно випливає, що в разі реалізації таких газоекспансійних намірів міністру енергетики та вугільної промисловості України Юрію Бойку вже не треба буде подавати до Кабміну проект реорганізації НАК «Нафтогаз України» щодо роздрібнення його за видами діяльності (видобуток, транзит, розподіл газу). Цю державну компанію, 100% акцій якої належить уряду України, за таких еспешних обставин буде автоматично реорганізовано - під монопольні потреби «Газпрому» та його явних і неявних, але реальних патронів. І це може виявитися не єдиною втратою для України.

Детальніше читайте у свіжому випуску «Дзеркала тижня. Україна» у статті Алли Єрьоменко «Трубу - Росії = «труба» Україні».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі