За рік в Україні кількість спроб захоплення підприємств зросла втричі

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Якщо в 2010 році Міжвідомча комісія з питань протидії протиправному поглинанню та захопленню підприємств розглянула 900 звернень (близько 75 на місяць), то минулого місяця таких звернень стало вже близько 200.

Про це в інтерв'ю повідомив перший віце-прем'єр-міністр, голова комісії Андрій Клюєв.

«У 2010 році комісія розглянула ситуацію навколо 70 підприємств. Було опрацьовано більше 900 звернень. На засіданні Кабміну у жовтні прем'єр-міністр Микола Азаров заявив про персональну відповідальність кожного урядовця, який використовує повноваження для сприяння незаконному захопленню підприємств. У листопаді ми провели засідання комісії, прийняли рішення щодо десятка компаній. Всього ж за минулий місяць до нас надійшло близько 200 звернень. Всіх їх буде розглянуто, а інтереси держави та інвесторів - захищено», - сказав Клюєв.

Перший віце-прем'єр також повідомив, що рейдерства зазнає не тільки приватний, але і державний бізнес. Зокрема він навів приклад об'єднання «Укрспирт».

«На минулому засіданні комісії ми розглядали ситуацію у держконцерні «Укрспирт». Перевірки встановили неодноразові випадки прихованої приватизації майна через штучне банкрутство (незважаючи на законодавчу заборону приватизації). Нібито не змогли розрахуватися з кредитами та реалізовували майно через суди. А чому не змогли розрахуватися? Перевірки виявили реалізацію спирту та його похідних за цінами нижче собівартості майже половиною підприємств концерну», - розповів Клюєв.

Причиною ескалації рейдерських захоплень голова комісії вважає «людську жадібність і відсутність невідворотності покарання».

ZN.UA Як повідомлялося, віце-спікер парламенту Микола Томенко заявляв про те, що в Україні діють дві великі групи рейдерів. Одну пов'язують з ім'ям народного депутата Юрія Іванющенка, іншу - Олександра Януковича, сина президента. За словами М.Томенка, підприємців під загрозою розправи змушують віддавати від 25 до 70% їхнього бізнесу.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі