Кожен десятий українець зізнався по телефону, що його турбують кислотні дощі

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Кожен десятий українець (10,7%) непокоїться через випадіння забруднених опадів.

Про це свідчать результати телефонного опитування «Стан навколишнього середовища в Україні», проведеного Інститутом Горшеніна.

Більше половини українців (66,3%) вважають екологічну ситуацію у своєму населеному пункті поганою.

З них 50,1% дали відповідь «швидше погана», а 16,2% - «точно погана». Вважають, що в місці їхнього проживання хороша екологічна ситуація, 30,9% респондентів. З них відповідь "швиде хороша" вибрали 25,1%, «точно хороша» - 5,8%. Не змогли відповісти на дане питання - 2,8% опитаних.

Більшість громадян України (78,1%) стурбовані станом навколишнього середовища у своєму населеному пункті і його околицях. З них відповідь «швидше турбує» дали 56,9%, «точно турбує» - 21,2%. При цьому кожного п'ятого респондента (19,7%) не турбує стан навколишнього середовища в місці свого проживання. З них 11,2% - «швидше не турбує», 8,5% - «точно не турбує». Не змогли відповісти на дане питання - 2,2% опитаних.

Половину українців турбує загазованість повітря (50,4%) і забрудненість водойм (45,6%). Близько третини опитаних незадоволені низькою якістю питної води (38,2%), а також сміттям і сміттєвими звалищами на вулицях (32,1%). Чверть громадян України (24,9%) турбує відсутність або знищення зелених насаджень, а кожного шостого (15,6%) - підвищений рівень радіації. При цьому кожен десятий українець непокоїться через випадіння забруднених опадів (10,7%) і зміни у рослинному і тваринному світі (9,8%). Відповідь «інше» дали 3,5% опитаних, а 1,8% - не змогли відповісти на дане питання.

Більшість українців (79,4%) проти зберігання радіоактивних відходів з інших країн на території України - навіть за умови значних надходжень від цього до бюджету України. На питання про доцільність такого кроку, відповідь «точно проти» дали 49,1%, з них «швидше ні» - 30,3%. При цьому кожен десятий опитаний (10,3%), навпаки, вважає за доцільне зберігати в Україні радіоактивні відходи інших країн в обмін на фінансові надходження. З них відповідь «швидше так» обрали 7,1%, «точно так» - 3,2%. Важко відповісти на це запитання кожному десятому респонденту (10,3%).

Майже половина громадян України (45,2%) не відчуває побоювань з приводу виникнення в найближчому майбутньому масштабної техногенної катастрофи на території нашої країни. З них відповіді «швидше ні» віддали перевагу 34,3%, «точно ні» - 10,9%. Побоюються такої можливості 38,2% українців. З них відповідь «швидше так» обрали 24,8%, «точно так» - 13,4%. При цьому 16,6% респондентів - не змогли відповісти на це питання.

Телефонне опитування «Стан навколишнього середовища в Україні» проводилося Інститутом Горшеніна з 12 по 14 грудня 2011 року. Всього за випадковою вибіркою було опитано 1000 респондентів у віці від 18 років, у всіх обласних центрах України, містах Києві та Севастополі. Квотами були регіон проживання, стать і вік респондентів. Похибка репрезентативності дослідження не перевищує +/-3,2%.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі