У країн, які покинули єврозону, буде більше проблем, - ЄЦБ

Поділитися
Європейська криза дійшла вже до такої стадії, що президент Європейського центрального банку готовий розмірковувати про наслідки розпаду єврозони. Щоправда, Маріо Драгі вважає, що вихід якоїсь країни з валютного союзу дорого їй обійдеться, але його попередник Жан-Клод Тріше взагалі відмовлявся обговорювати цю тему.

Financial Times опублікувала інтерв'ю Драгі - перше після його вступу на пост президента ЄЦБ 1 листопада. Тріше, ще будучи на чолі центробанку, називав ймовірність виходу країн з єврозони «абсурдом» і відмовлявся обговорювати цю тему. На думку Драгі, економічні проблеми країни, яка залишила союз, будуть більш значними, ніж якщо вона буде боротися з кризою в його рамках. Перехід на національну валюту та її девальвація спровокують високу інфляцію, передрікає він, при цьому країні все одно доведеться проводити необхідні структурні реформи, але вона буде перебувати «у набагато більш слабкому становищі».

Неможливо передбачити, чим закінчиться такий розвиток подій для країн, що залишилися в єврозоні, сказав Драгі, пишуть "Ведомости".

Він ще раз заявив, що ЄЦБ не має наміру скуповувати держоблігації країн єврозони в необмежених кількостях і основних заходів з повернення довіри інвесторів повинні вжити політики. «Люди повинні зрозуміти, що ми повинні і завжди будемо діяти відповідно до мандату і у визначених законом рамках. Дуже важливо відновити віру і громадян, і інвесторів на нашому континенті. Ми не досягнемо цього, підірвавши довіру до ЄЦБ", - заявив Драгі. Він зазначив, що ЄЦБ вже зробив безпрецедентні заходи з підтримки фінансової системи; так, минулого тижня він оголосив, що вперше надасть банкам трирічні кредити в необмеженій кількості. Окрім того, ЄЦБ вже скупив облігацій периферійних країн приблизно на 200 млрд євро.

Не всі експерти згодні з позицією ЄЦБ. Раніше до масованої скупівлі держоблігацій закликали, зокрема, Джордж Сорос і Нуріель Рубіні; на їхню думку, це дозволило б зупинити втечу інвесторів з ринку і зростання доходності. Агентство Fitch Ratings, поставивши у п'ятницю на перегляд у бік зниження рейтинги Франції, Іспанії, Італії, Бельгії, Словенії, Ірландії та Кіпру, пояснило це в тому числі і тим, що ЄЦБ відмовляється надати підтримку ринкам і урядам. «Системна природа кризи в єврозоні здійснює вкрай негативний вплив на економічну і фінансову стабільність у регіоні», - написали аналітики Fitch.

Тим часом політики намагаються знайти інші форми допомоги своїм країнам. Міністри фінансів країн єврозони та інших держав Євросоюзу сьогодні проведуть телефонну конференцію, на якій обговорять план фінансування за допомогою МВФ на 200 млрд євро і спробують остаточно сформулювати його параметри. Про це агентству Bloomberg розповіли дві людини, знайомі із ситуацією. На саміті європейських лідерів 9 грудня було запропоновано, щоб центробанки країн єврозони виділили МВФ 150 млрд євро, а центробанки інших країн ЄС, що не входять у валютний союз, - ще 50 млрд євро. Фонд потім зможе надавати кредити проблемним європейським країнам.

З країн, що не входять в єврозону, тверду обіцянку виділити гроші МВФ вже дала Данія (5,4 млрд євро), а також влада Польщі - кредит на 6 млрд євро, щоб збільшити можливості Фонду щодо надання фінансової допомоги єврозоні. Чиновники Евроcоюзу переконують Великобританію пообіцяти щонайменше 30 млрд євро, пише FT, але прем'єр-міністр Девід Кемерон заперечує, вважаючи, що подібні зусилля повинні робитися в рамках «великої двадцятки».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі