Підйом рівня світового океану буде тривати мінімум 500 років

Поділитися
© cuamckuykot.livejournal.com
Кліматологи з університету Копенгагена кажуть, що підйом рівня вод світового океану по всій планеті - це, можливо, найбільш катастрофічний момент, пов'язаний з глобальною зміною клімату.

За розрахунками дослідників, вже запущений механізм глобального потепління здійснив на світову кліматичну екосистему вплив, який призведе до того, що підйом вод у світовому океані триватиме як мінімум 500 років. Дослідники з Інституту ім. Нільса Бора при Університеті Копенгагена кажуть, що підйом вод є прямим наслідком глобального потепління.

«Базуючись на ситуації, яку ми вже маємо зараз, можна приблизно говорити про те, що зміни рівня води йтимуть близько 500 років. У дослідженні ми не розглядаємо те, що може за цей самий термін статися з кліматом на планеті, ми говоримо тільки про стан світового океану», - говорить Аслак Грінстед, кліматолог з Інституту Нільса Бора.

За його словами, група кліматологів зі Скандинавських країн при розробці моделі визначення рівня води співпрацювала з колегами з Китаю і Великобританії. Всього фахівці розробили чотири ймовірних сценарії. Перший - песимістичний, коли викиди парникових газів продовжаться. Тут до 2100 року рівень води повинен буде піднятися на 1,1 метра, а до 2500 року - на 5,5 метра.

Проте навіть у разі оптимістичного сценарію, в якому закладено кардинальне скорочення викидів, міжнародне співробітництво та зупинка викидів CO2, до 2100 року рівень світового океану підніметься на 60 см, а до 2500 року - на 1,8 метра.

Два інших сценарії припускають, що людство більшою чи меншою мірою скоротить викиди. Однак у них виходить, що до 2100 року підйом вод становить близько 0,7-1,0 метра, тоді як до 2500 року - близько 2 метрів.

«Протягом всього 20 століття рівень світового океану зростав приблизно на 2 мм на рік, але за останні десятиліття він прискорився і зараз підйом відбувається приблизно на 70% швидше. Навіть якщо ми стабілізуємо концентрації парникових газів в атмосфері, ще кілька століть підйом води буде продовжуватися. За нашими розрахунками, для того, щоб повернутися на темпи підйому в 2 мм на рік нам буде потрібно близько чотирьох століть», - говорить А.Грінстед.





Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі