В ЄС запевнили Україну, що "Південний потік" лобіювати не мають наміру

Поділитися
© unn.com.ua
У Києва немає підстав говорити, що Енергетичне співтовариство порушує права України, вважають у Брюсселі.

Брюссель нагадує Києву, що газове сховище у Сербії було збудовано ще задовго до проекту "Південний потік". У свою чергу, "Південний потік" не пов'язаний з Енергетичним співтовариством (ЕС), і тому заяви про те, що країни-члени ЕС порушують права України, не мають під собою ніяких підстав.

Це випливає з коментарю прес-секретаря європейського комісара з питань енергетики Марлен Холзнер агентству "Інтерфакс-Україна".

Представник Європейської комісії нагадала, що "Південний потік" - це проект, в якому беруть участь кілька держав-членів ЄС і компаній, і він не пов'язаний з Енергетичним співтовариством. "ЄС не просуває проект, але буде ставитися до нього об'єктивно", - підкреслила вона.

Говорячи про газосховище у Сербії, яке згадав президент України Віктор Янукович, коли говорив про те, що ЕС порушує права України, М.Холзнер зазначила, що газосховище "було пріоритетним проектом для Сербії протягом багатьох років з метою покращення власної енергетичної безпеки ще до "Південного потоку" ." Тільки нещодавно цей об'єкт було включено у "Південний потік", - сказала вона.

Говорячи в цілому про членство України в ЕС, представник Європейської комісії запевнила, що це є "чітким сигналом європейської перспективи Києва, а також сприяє наближенню енергетичного ринку до ринку ЄС".

"Членство в Енергетичному співтоваристві означає виконання загальних правил регулювання енергетичних ринків і залучення в роботу у напрямку економічно життєздатних, конкурентних і прозорих, стійких та інтегрованих енергетичних ринків, які будуть здатні залучити необхідні інвестиції. Це дозволить підвищити власну енергетичну безпеку України та довгострокову стійкість енергетичного сектору. ЄС очікує, що Україна виконає свої зобов'язання Енергетичного співтовариства", - сказала М.Холзнер.

Як повідомлялося, 19 грудня 2012 року президент України Віктор Янукович заявив, що країни, які підписали Енергетичну хартію, порушують умови угоди щодо України. "Ми прийняли ці умови, які передбачені цим співтовариством, однак з боку Енергетичного співтовариства ці умови порушуються. Порушуються інтереси України", - сказав він на прес-конференції після саміту Україна-ЄС в Києві 19 грудня.

Він зазначив, що Київ не розуміє ситуацію, коли приймається рішення про будівництво газопроводу "Південний потік" і будівництво газових сховищ у Сербії. "Це підштовхує нас до думки, що фактично газотранспортна система України девальвує у своїй значущості, і політичній, і економічній", - підкреслив В.Янукович.

За словами президента, існує загроза втрати обсягів прокачування газу по українській ГТС. "І ми сьогодні пропонуємо і Росії, і Європі створити спільний газотранспортний консорціум і взяти на себе всі зобов'язання прокачування гарантованих обсягів газу, збереження в належному стані цієї унікальної ГТС", - підсумував він.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі