ЄС як і раніше очікує від України конкретних пропозицій щодо створення консорціуму

Поділитися
© ИТАР-ТАСС
Європейська комісія не отримувала жодних конкретних пропозицій, незважаючи на заяви української сторони про створення тристороннього газотранспортного консорціуму Україна-Росія-ЄС, що звучали з 2003 року.

"Ідея про створення свого роду тристороннього консорціуму з управління газового транзиту через Україну існує вже кілька років, але ніяких конкретних пропозицій подано не було", - сказала в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" у Брюсселі прес-секретар європейського комісара з питань енергетики Гюнтера Оттінгера Марлен Холзнер (Marlene Holzner).

За її словами, ЄС постійно підкреслює, що тільки Україна вирішує, як керувати своєю ГТС, і якщо Україна та інші сторони мають намір просуватися у напрямку консорціуму, включаючи газову галузь ЄС, Єврокомісія готова грати допоміжну роль, за умови, що буде гарантовано дотримання міжнародного права, включаючи Договір Енергетичного співтовариства.

"ЄС як і раніше пропонує тристоронній діалог у сфері енергетики, зокрема щодо газотранспортної системи, з Україною і Росією", - підкреслила М.Холзнер.

Відповідаючи на питання про можливу допомогу ЄС у перемовинах між Києвом і Москвою щодо газу, прес-секретар єврокомісара констатувала, що Європейська комісія продовжує уважно стежити за цими перемовинами і зацікавлена ​​у взаємоприйнятному результаті, який буде гарантувати забезпечення безперебійних постачань газу до ЄС, а також буде повага України до взятих при вступі до Енергетичного співтовариства зобов'язань, які, у свою чергу, мають привабливу основу для міжнародних фінансових інститутів і приватних інвесторів.

Говорячи про роль ЄС у модернізації ГТС України, М.Холзнер нагадала, що Брюссель з березня 2009 року, коли було проведено конференцію з даного питання, бере участь спільно з іншими міжнародними фінансовими інституціями (МФІ) повною мірою в ініціативі щодо модернізації української ГТС за умови, що Україна проводить низку реформ, направлених, у тому числі і на реструктуризацію НАК "Нафтогаз України".

"Технічні дослідження, запитані МФІ, було профінансовано ЄС і вони близькі до завершення. Але реформи Києва у газовій сфері просунулися вперед недостатньо", - пояснила представник Єврокомісії.

Це, у свою чергу, впливає на можливість МФІ розглянути видачу кредиту на перший пріоритетний проект, який було визначено Україною (Уренгой-Помари-Ужгород), додала М.Холзнер.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі