Лавров про газотранспортний консорціум: Ви нам, ми - вам

Поділитися
© st.free-lance.ru
Росія готова враховувати інтереси України, у тому числі щодо газової тематики, якщо Київ, у свою чергу, буде враховувати інтереси Москви.

Про це заявив глава Міністерства закордонних справ (МЗС) Російської Федерації Сергій Лавров на щорічній прес-конференції в Москві у середу, 18 січня.

Відповідаючи на запитання українського журналіста про те, чому Росія проти створення тристороннього консорціуму з управління українською ГТС між Україною, Росією і Європейським союзом, С.Лавров сказав наступне:

"Я не думаю, що ви правильно описуєте ситуацію з позицією Росії щодо майбутнього газотранспортної системи України. Це питання обговорюється серйозно. Якщо ми хочемо бути близькими партнерами, то ми повинні врахувати інтереси один одного. Росія готова повною мірою врахувати інтереси України при врахуванні наших інтересів українськими друзями".

При цьому С.Лавров заявив, що не став би драматизувати ситуацію в економічних зв'язках між Росією і Україною.

"Я б не став драматизувати ситуацію у наших економічних зв'язках. Чим тісніші стосунки, тим більше виникає конкретних, специфічних тем, які треба вирішувати без надриву через процедури, які існують між корпораціями і між державами, будь то контракт на газ, домовленість про купівлю підприємств і залишатися у правовому полі. Це наш підхід", - сказав він.

За його словами, всі суперечні питання в економічних взаєминах Росії і України, в тому числі, і щодо газових контрактів, повинні вирішуватися у правовому арбітражному полі.

Як писало ZN.UA, перед візитом прем'єра Миколи Азарова до Москви 20 грудня Банкова (Адміністрація президента України, - ред.) бачила схему так: з 1 січня «Газпром» знижує ціну на газ, а незабаром підписується міжурядова угода щодо ГТС, і при ратифікації у Раді пакетом змінюється все чинне законодавство, що має відношення до теми.

Але справа в тому, що В.Путін так схему не бачив: він відмовився від зниження ціни без врегулювання тем ГТС і внутрішнього ринку, а також від узгодженої схеми консорціуму - 40 (Україна) - 40 (Росія) - 20 (ЄС) і вимагав, за даними ZN.UA, контрольний пакет.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі