З 53 тис. регуляторних актів повністю відповідають законодавству тільки 18

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Основа корупції, що працює за будь-якої влади і при будь-якому режимі, - можливість чиновників контролювати гроші держпідприємств, отримані від надання адмінпослуг.

Чиновники на місцях дуже сильно протистоять скороченню числа адмінпослуг і регуляторних документів, проте вже цьогоріч вони втратять прямий особистий інтерес у «видачі квитків» громадянам.

Про це в інтерв'ю ZN.UA розповів глава нещодавно створеної Держслужби з дерегуляції та розвитку підприємництва Михайло Бродський.

За його словами, намагаючись скоротити число адмінпослуг, він натрапив на непробивну стіну опору. «Кабмін вимагав - скасуйте побори! Хитрі чиновники говорили: «Гаразд, скасуємо». І скасовували 20-30% адмінпослуг, якими вже давно ніхто не користується, та відразу придумували нові! Це основа корупції, яка працює при будь-якій владі і при будь-якому режимі!», - розповідає він.

Зокрема, за словами М.Бродського, проведена Кабінетом міністрів ревізія встановила, що в Україні діє 53 тис. регуляторних актів, виданих органами влади всіх рівнів, а повністю відповідають законодавству з них всього (!) 18.

«А як чиновника вмовити, як ліквідувати корупцію в усіх 11 тисячах держпідприємств, пов’я­зану з безліччю різних «єдапсованих» документів? Рішення визріло таке: якщо не виходить забрати в держпідприємств видачу дозволів, то треба позбавити чиновників контролю над грошима цих держпідприємств! І тоді ми знищимо причину створення цих підприємств і причину збереження корупційних схем».

При цьому він запевняє, що в держави є воля, щоб цю систему ліквідувати. Зокрема М.Бродський нагадав, що президент вніс до парламенту закон про адміністративні послуги, де «скромно прописано один маленький рядок», що всі гроші за адмінпослуги повинні прямо йти до бюджету.

«Усі рахунки держпідприємств повинні бути не в комерційних банках, а виключно в Держскарбниці. Гадаю, він набуде чинності з 1 червня 2012 року. Повірте - далі ці адмінпослуги ми «зачистимо» тільки так! (клацає пальцями)»

За словами голови Держслужби з дерегуляції та підприємницької діяльності, закон мають прийняти на наступній сесії, і набути чинності він має з 1 червня 2012 року. Але ще до прийняття цього закону, відповідно до закону про держбюджет-2012 армія українських чиновників з 1 січня втрачає прямий особистий інтерес в «забезпеченні квитками» громадян.

«Якщо гроші йдуть до бюджету, чиновники втрачають мотивацію вимагати за них хабар - яка тепер різниця, оплачується ця послуга чи ні. Залишаться тільки ті адмінпослуги, які передбачено законом і постановами Кабміну. Оскільки чиновник одержує зарплату з бюджету, то гроші за надання адмінпослуг також мають іти до бюджету», - пояснює він.

Детальніше про те, які саме реформи будуть активізовані в 2012 році, читайте в повному тексті інтерв'ю Юрія Бутусова з Михайлом Бродським у свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна". ! Zn

Читайте також:

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі