Пільговики більше не зможуть відсудити у держави належні їм виплати у повному розмірі

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Пільговики більше не зможуть розраховувати на рішення судів на їхню користь у питаннях виплати пенсій у повному обсязі - Конституційний суд дозволив судам керуватися актами Кабміну, а не Конституцією.

Конституційний суд (КС) України визначив повноважність судів при розгляді справ про соціальні виплати громадянам керуватися нормативно-правовими актами Кабінету міністрів Україні, виданими в межах його компетенції на основі та на виконання Бюджетного кодексу та закону про держбюджет на відповідний рік.

Відповідне рішення суду було оприлюднено в Києві у четвер, 26 січня.

"Суди під час вирішення справ про соціальний захист громадян керуються, зокрема, принципом законності. Цей принцип передбачає застосування судами законів України, а також нормативно-правових актів відповідних органів держвлади...у тому числі нормативно-правових актів Кабінету міністрів України, виданих у межах його компетенції на основі та на виконання Бюджетного кодексу, закону про державний бюджет на відповідний рік", - зачитав рішення суду головуючий на засіданні суддя Сергій Винокуров.

ZN.UA Нагадаємо, у кінці 2011 року КС визнав конституційним право уряду визначати порядок і розмір соціальних виплат залежно від наявного фінансового ресурсу бюджету Пенсійного фонду.

Раніше віце-прем'єр Сергій Тігіпко називав "корупційними" рішення судів, що постановляють виплати великих пенсій. За його словами, по Україні вже було прийнято більше тисячі подібних рішень, і всі вони є "непідйомною вагою" для бюджету. Зокрема, за даними С.Тігіпка, з початку цього року по червень суди присудили чорнобильцям та дітям війни 3,5 млрд грн додаткових пенсій, тоді як за весь 2010 рік - 2 млрд грн.

За словами С.Тігіпка, у разі відмови від цієї норми на виплати чорнобильцям необхідно додатково 6,6 млрд грн, учасникам війни - 10 млрд грн, дітям війни - 10 млрд грн, а всім пільговим категоріям - 170 млрд грн.

Конституційне подання до КС подав Пенсійний фонд. Він просив роз'яснити статті Конституції, які гарантують українцям право на соцзахист, достатній життєвий рівень, а також статті, що стосуються бюджетної системи та держбюджету країни, статей щодо українського правосуддя. Звернення ПФ пов'язано з неможливістю виплатити за рішеннями судів підвищені пенсії "чорнобильцям" та іншим пенсіонерам-пільговикам.

Також нагадаємо, що 9 вересня Рада прийняла у першому читанні законопроект №9127, яким, зокрема, передбачається встановлення Кабміном порядку та розміру компенсацій пільговикам, що і викликало хвилю обурення і масових протестів.

Проте Кабмін вирішив не відступати - аналогічну норму уряд "сховав" у заключні положення бюджету на 2012 рік.

Читайте також:

Пенсійний фонд вирішив задіяти КС, аби законно не платити "судові" пенсії
Кабмін придумав новий спосіб не виплачувати "судові" пенсії чорнобильцям і дітям війни
Тігіпко пообіцяв перевірити чорнобильців на законність їх пільг

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі