Україна споживає 117-120 млн кубометрів імпортного газу на добу

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
«Нафтогаз України» через зниження температури 27 січня змушений був відібрати з газопроводів близько 130 млн кубометрів імпортного газу. Однак у вихідні дні відбір було скорочено, і перебраний газ вже повернули «Газпрому».

У результаті різкого похолодання НАК «Нафтогаз України» змушена була відібрати з газопроводів близько 130 млн кубометрів імпортного газу. Однак у вихідні дні відбір було скорочено, і перебраний газ вже повернули «Газпрому».

У даний час відбір імпортного газу їхніх газопроводів для потреб України становить 117-120 млн кубометрів на добу. Як повідомило ZN.UA джерело у «Нафтогазі України», загальне середньодобове споживання газу в Україні в останні три доби вирівнялося на рівні 320 млн кубометрів. З них близько 140 млн кубометрів - відбір газу з українських підземних газових сховищ (ПСГ), 117-120 млн кубометрів - відбір імпортного газу з газопроводів і 57 млн ​​кубометрів - газ, що видобувається в Україні.

За інформацією, отриманою ZN.UA з Міненерговуглепрома, у даний час в Україні імпортується газ за двома контрактами - між «Газпромом» і «Нафтогазом України», а також за контрактом з імпортером газу (російського, середньоазіатського) з Ostсhem Group Дмитра Фірташа. Як стало відомо ZN.UA, днями власник Ostchem домовився про постачання імпортного газу на свої хімічні підприємства. Подробиці цього контракту поки не розголошуються. Відомо, що раніше свої потреби у природному газі на 2012 рік компанія Фірташа позначила на рівні не менше 6 млрд кубометрів.

«Нафтогаз України» раніше подав заявку до «Газпрому» на імпорт у січні поточного року 2,4 млрд кубометрів газу при можливому контрактному обсязі 3,1 млрд кубометрів. З початку року по 27 січня, за інформацією, отриманою ZN.UA, «Нафтогаз» імпортував близько 2,2 млрд кубометрів і прогнозує, що не перевищить заявлений на січень обсяг імпорту газу.

Зниження температури у Російській Федерації також змусило «Газпром» відбирати максимальну кількість газу зі своїх підземних газосховищ для забезпечення потреб вітчизняних споживачів (тільки за 28 січня з російських ПСГ було відібрано 613,1 млн кубометрів газу). При цьому «Газпром» звернувся до імпортерів свого газу в Європі з проханням почати відбір із резервів підземних сховищ газу в Європі.

І хоча там запаси ПСГ невеликі, наприклад, у порівнянні з запасами українських ПСГ, це дозволяє на деякий час утримувати ситуацію в межах допустимих робочих режимів газотранспортної системи. Таким чином, за три останні доби єдина газотранспортна система РФ утримує режими стабільної роботи завдяки зниженню відбору газу з експортних газопроводів.

Раніше українська влада неодноразово заявляла, що скоротить споживання російського газу до 27 млрд кубометрів на рік.

Читайте також:

Закупівля газу на спотових хабах в Європі - ще один варіант досягнення незалежності від Росії

Азаров: «Україна буде постійно зменшувати споживання імпортного газу»

Янукович дав Росії черговий сигнал: Україна шукатиме альтернативу газу

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі