Науковці: Цукор не менш шкідливий для здоров'я, ніж алкоголь і цигарки

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Вчені запропонували обмежити і обкласти додатковим податком продукти з вмістом цукру за прикладом тютюну та алкоголю.

Причиною багатьох хронічних захворювань і випадків передчасної смерті є цукор, який додають у харчові продукти і напої, які зазнають технологічної обробки, - такою є думка групи науковців з Каліфорнійського університету на чолі з доктором Робертом Ластігом. Їхня стаття, як повідомляється у блозі на сайті Los Angeles Times, опублікована в сьогоднішньому випуску журналу Nature.

Автори дослідження закликають ввести законодавче регулювання обороту цукру, як це робиться з тютюновими виробами і алкоголем. Мова не йде про заборону на вживання цукру або повне виключення його з раціону. Джерелом небезпеки Роберт Ластіг, Лора Шмідт і Клер Брайндіс вважають лише «цукор, що додається», тобто «будь-які підсолоджувачі, що містять молекулу фруктози і додаються до харчових продуктів в ході технологічної обробки».

Незаразні захворювання, до числа яких належать діабет, захворювання серцево-судинної системи і рак, на сьогодні визнано ООН головним джерелом загрози для суспільної охорони здоров'я. Зростання чисельності цих захворювань безпосередньо пов'язане з палінням, вживанням алкоголю та дієтологічними уподобаннями людей, проте суб'єктами регулювання є лише тютюн та алкоголь, міркують автори.

Далі The Los Angeles Times наводить цитату: «Є надійні докази того, що як для алкоголю, так і для тютюну стратегії м'якого контролю “з боку пропозиції”, які ні в якому разі не доходять до повної заборони (оподаткування, контроль розподілу, вікові обмеження), знижують і обсяги споживання цих продуктів, і відповідну шкоду здоров'ю. Виходячи з цього, ми пропонуємо обкласти додатковим податком продукти, що зазнали технічної обробки, в які у тій чи іншій формі додавали цукор».

Ефективним є і застосування інших інструментів контролю, аж до «обмеження, а в ідеалі - заборони телевізійної реклами продуктів з вмістом цукру, який додається». !zn

Читайте також

Регіонали мають намір заборонити українцям палити в кафе і ресторанах

Палії вимагають облаштувати місця для паління у потягах і літаках

На стадіонах Євро-2012 будуть заборонені цигарки

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі