Європа скаржиться, що недоотримує російський газ

Поділитися
© luxkharkov.com.ua
Європа скаржиться на скорочення поставок російського газу. Винною вважають Україну.

Європа скаржиться на скорочення поставок російського газу. Італія недоотримала вже 20% від добової норми. «Газпром» стверджує, що повністю виконує експортні зобов'язання, а от Україна, що «сидить на транзитних трубах», збільшила відбір газу до рівнів, що перевищують контрактні. Але експерти не виключають, що в передвиборний період монополія могла перенаправити частину потоків на внутрішній ринок.

Скаржиться на «Газпром» і Польща. Обсяг поставок російського природного газу знизився на 7%, повідомив енергетичний польський концерн PGNiG.

Польща змушена скорочувати поставки газу на найбільші підприємства країни, в тому числі заводи «Орлен» і ряд хімічних комбінатів, щоб забезпечити газом побутових споживачів та енергетиків: у деяких регіонах країни температура опускається ночами до 30 градусів морозу.

«Газпром» стверджує, що в повному обсязі виконує свої зобов'язання з закордонних поставок.

«В умовах суворої зими в Росії і Європі наша компанія максимально збільшила постачання газу не тільки в європейські країни, але і в країни СНД - зокрема, в Білорусію та Україну, і одночасно збільшила підйом "блакитного палива" з підземних сховищ» - заявив у четвер заступник голови правління «Газпрома» Олександр Медведєв.

Він підкреслив, у переведенні на річні обсяги рівень поставок сьогодні рівнозначний 180 млрд кубометрів, тоді як у 2011 році в Європу було експортовано 150 млрд кубометрів газу.

Але більше газу в умовах морозної зими потрібно і Україні.

«Сидячи на транзитних трубах, Україна відбирає зараз газ на рівні річного обсягу в 60 млрд кубометрів, що значно більше контрактних обсягів (52 млрд. кубів. - «Газета.Ru»), - сказав він.

На думку італійців, причина, з якої скоротилася подача російської газу в Італію, найпевніше, полягає в тривалих морозах у країнах Європи і, як наслідок, у збільшенні споживання природного газу цими країнами.

У свою чергу, Україна заявляє, що повністю виконує свої зобов'язання з транзиту російського газу до Європи.

НАК «Нафтогаз Україна» повідомили, що «обсяги транзиту і відбору імпортованого природного газу знаходяться на рівні, визначеному контрактом з ВАТ «Газпром», а збільшення споживання природного газу в Україні, що пов'язане з сильнимим морозами, компенсується виключно за рахунок відбору газу з українських підземних газосховищ».

Не відбирають зайвого й інші транзитні країни, зазначає глава East European Gas Analysis Михайло Корчемкін. «Італія отримує російський газ через Україну, Словаччину та Австрію, - пояснює експерт. - Найбільша частка поставок йде через Словаччину. За тиждень загальні поставки в цю країну (транзитні і для самих словаків) знизилися на 36% (77 млн ​​кубів)».

Читайте також:

«Газпром» змінив ціну газу для п'яти європейських компаній

«Газпром» удвічі збільшує закупівлі газу з Азербайджану

Янукович дав Росії черговий сигнал: Україна шукатиме альтернативу газу

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі