Україна і Молдова домовилися про спільну відмову від російського газу

Поділитися
Молдова і Україна вивчають можливість приєднання до газової системи Румунії для отримання газу від альтернативних постачальників з метою забезпечення енергобезпеки.

Молдова і Україна домовилися про реалізацію спільних проектів у сфері енергетики для зниження залежності від постачань російського газу. Про це заявив прем'єр-міністр Молдови Володимир Філат, підбиваючи підсумки перемовин з вищим керівництвом України в ході свого офіційного дводенного візиту до Києва.

Він зазначив, що Молдова і Україна вважають важливим для себе диверсифікувати джерела постачань природного газу і планують приєднатися до реалізації регіональних енергопроектів, що дозволить знизити залежність від постачань блакитного палива російським «Газпромом».

В.Філат зазначив, що Кишинів і Київ домовилися про концептуальний підхід до моделі співпраці в майбутньому в області розвитку регіонального енергетичного ринку і диверсифікації постачань енергоресурсів. За його словами, зокрема, Молдова і Україна вивчають можливість приєднання до газової системи Румунії для отримання газу від альтернативних постачальників в рамках міжнародних енергопроектів з постачання енерогоресурсів з Каспійського регіону до Європи. В.Філат заявив, що, як планується, Україна разом з Молдовою розробить проект з підключення до газової мережі Румунії з метою забезпечення енергетичної безпеки двох країн.

Філат підкреслив, що Молдова вивчить пропозицію України про приєднання до її проекту будівництва в Одесі терміналу з прийому скрапленого газу, відзначивши, що існують й інші проекти, де можлива співпраця з українською стороною.

Зокрема, влада Молдови обговорює з Азербайджаном і Румунією можливість приєднання до проекту AGRI (Azerbaijan-Georgia-Romania Interconnector), який передбачає організацію постачань азербайджанського скрапленого природного газу (СПГ) до Європи за допомогою газопроводів через Чорноморське узбережжя Грузії, де цей газ зріджуватиметься на спеціальному терміналі, після чого танкерами буде постачатися на термінал у румунському порту Констанца. Далі скраплений газ буде приводитися у стан природного газу і постачатися до Румунії та інших європейських країн.

Проект реалізують Азербайджан, Грузія, Румунія та Угорщина в особі компаній Romgaz (Румунія), SOCAR (Азербайджан), GOGC (Грузія), MVM (Угорщина).

В.Філат підкреслив, що у Молдови та України однакові цілі щодо розвитку регіонального енергетичного ринку. !zn

Читайте також

Бойко: Європа недоотримує російський газ через «Газпром»

«Газпром» згоден здійснити постачання Україні менше газу, ніж заявив «Нафтогаз»

«Газпром» через морози обмежує постачання газу до європейських країн

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі