Вчені встановили, що тропічні ліси в Африці знищили люди

Поділитися
© krasivyeoboi.com
Згідно з дослідженням науковців, у зникненні тропічного лісу винні люди.

Вчені змогли довести, що люди зіграли важливу роль у зникненні тропічного лісу і появі саван у центральній частині Африки 3000 років тому.

Головною причиною появи саван в Центральній Африці стали регіональні кліматичні зміни. В рамках нової роботи вчені оцінювали ці зміни на основі даних про ерозію ґрунтів. Дані, у свою чергу, були отримані за результатами аналізу глинистих морських відкладень.

Вченим вдалося встановити, що приблизно 3000 років тому темпи ерозії ґрунту різко зросли. За часом це зростання збігається з міграцією народностей банту (цим терміном зараз називають кілька сотень етнічних груп, що мешкають в Африці). За археологічними знахідками відомо, що банту принесли разом з собою в Центральну Африку землеробство.

На думку вчених підвищена ерозія ґрунтів пояснюється тим, що банту стали вирубувати ліси для того, щоб вирощувати такі культури як просо і солодка картопля. За твердженням дослідників, ця діяльність сприяла знищенню тропічних лісів і зміни клімату.

При цьому вони підкреслюють, що обидва процеси були взаємопов'язані - без змін місцевість не була придатна для сільського господарства. «Клімат, звичайно, грав важливу роль в появі сільського господарства у регіоні. Однак ми показали, що, у свою чергу, поява землеробства також істотно вплинула на регіон» - повідомляє один з авторів дослідження Жермен Бейон.

Роботу вчених було зустрінуто колегами неоднозначно. Так, деякі фахівці заявили, що раніше вже помічали у своїх дослідженнях давнього клімату деякі ефекти, які «неможливо пояснити природними причинами». Критики відзначають, що автори роботи не враховують темпи відновлення лісів після вирубування, які можуть бути досить високими.

Вплив стародавніх людей на клімат є областю, де в даний час ведуться активні дослідження. У березні 2011 року з'явилася робота, автори якої стверджували, що поширення сільського господарства 8000 років тому змінило клімат уже по всій планеті, а не тільки в межах Африки. !zn

Читайте також:

В підльодовиковому озері в Антарктиді можуть існувати невідомі форми життя

Вчені виростили частину серця із стовбурових клітин


Астрономи мають намір додати в зодіак тринадцяте сузір'я

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі