ЄС відклав рішення щодо Греції до 15 лютого в очікуванні голосування у парламенті

Поділитися
© football.ua
Єврогрупа дала країні час схвалити і реалізувати обіцяні заходи економії.

Міністри фінансів єврозони (Єврогрупа) відклали схвалення другого пакету фінансової допомоги для Греції до наступного тижня, щоб дати можливість парламенту країни схвалити обіцяні кредиторам заходи економії, а уряду - реалізувати скорочення витрат в 2012 році ще на 325 млн євро.

"Виділення коштів не буде до виконання умов Єврогрупи", - заявив у Брюсселі в ніч на п'ятницю, 10 лютого, голова Єврогрупи Жан-Клод Юнкер.

Міністри фінансів 17 країн єврозони можуть зібратися 15 лютого для остаточного вирішення питання про відкриття другого пакету допомоги Греції, сказав він.

Після цього може бути запущена також угода з приватними кредиторами про списання частини боргу.

"Проект договору про участь приватного сектору і скорочення боргового тягаря практично готовий, і він буде вписаний у загальний пакет, який ми обговоримо на наступному тижні", - сказав на прес-конференції заступник голови Європейської комісії Оллі Рен.

Першою з умов для Греції є схвалення парламентом Греції пакету рішень, узгоджених грецькою владою і представниками Єврокомісії, Європейського центрального банку та Міжнародного валютного фонду. Голосування у грецькому парламенті очікується у неділю.

Оллі Рен сказав, що впевнений у позитивному вирішенні грецького парламенту. "Майбутнє Греції в руках тих, хто несе політичну відповідальність в уряді і в парламенті", - зазначив він.

Від Греції, яка пообіцяла скоротити держвидатки у цьому році на 3,3 млрд євро, також вимагають показати, як конкретно буде забезпечена економія у бюджеті 325 млн з цієї суми.

Третьою умовою глава Єврогрупи назвав "сильні політичні гарантії з боку партій коаліції в тому, що стосується реалізації програми". Мова йде про те, що партії повинні дати гарантії, що вони збережуть прихильність до підписаної з кредиторами угоди після квітневих парламентських виборів.

"Всі ці заходи є основоположними, щоб безперешкодно реалізовувати програму і після майбутніх виборів. Ці три умови повинні бути виконані до того, як ми будемо приймати рішення", - підкреслив Ж.-К.Юнкер.

Він запевнив, що міністри усвідомлюють ті зусилля, які погодилися зробити громадяни Греції, але потрібні ще додаткові об'єднані зусилля всього суспільства, і їхня нестача не дозволила Єврогрупі прийняти остаточне рішення в четвер.

"Ми вітаємо запевнення грецького уряду, згідно з якими всі складові (програми - ІФ) будуть зібрані у найближчі дні. Ми приймаємо це до відома", - сказав Ж.-К.Юнкер.

"З мого боку, в середу я зберу Єврогрупу для засідання за умови, що вимоги, які я перерахував, будуть виконані Грецією", - повідомив Ж.-К.Юнкер. Тоді, зазначив він, міністри "зможуть прийняти необхідні політичні рішення, щоб дати "зелене світло "гарантіям" надання допомоги.

У майбутній вівторок збереться робоча група єврозони.

Юнкер зазначив, що Єврокомісія буде надавати Греції технічне сприяння у боротьбі з приховуванням доходів від податків, у проведенні приватизації, у підвищенні ефективності використання європейських структурних фондів. Європейські інститути нададуть також Греції додаткову технічну допомогу, зокрема, допоможуть в поліпшенні управління та моніторингу у бюджетній сфері.

У четвер лідери найбільших грецьких партій досягли угоди з приводу остаточного варіанту заходів бюджетної економії, які потрібні для отримання фінансової допомоги від ЄС.

Греція і "трійка" (Єврокомісія, ЄЦБ, МВФ) погодили скорочення витрат на на 1,5% ВВП, мінімальної зарплати - на 22%, ліквідацію до 2015 року 150 тис. робочих місць в держсекторі, скорочення пенсій. Уряд має намір залучити в рамках узгодженої з кредиторами програми мінімум 50 млрд євро за рахунок приватизації.

Всі ці рішення були схвалені лідерами партій.

Найважливішим елементом плану для Греції є угода про списання частини боргу. Передбачається, що існуючі облігації буде замінено на нові з меншим номіналом і прибутковістю в середньому на рівні 3,5%, повідомили грецькі ЗМІ. Таким чином, приватні кредитори втратять близько 70% вартості своїх портфелів.

Другий пакет допомоги Греції передбачає скорочення державного боргу країни до 120% ВВП до 2020 року. !zn

Читайте також

Угоду Греції з кредиторами про списання боргу знову відклали ще на день

У Греції заговорили про реальну підготовку до виходу з єврозони


Глава Єврогрупи не виключає можливості дефолту Греції

ЄС назвав умову видачі фінансової допомоги Греції

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі