Фінансисти прогнозують зниження доходності по валютним ОВДП

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
В усьому світі найменша дохідність – саме у державних цінних паперів.

Ставки за валютними ОВДП з часом можуть знизитися з нинішніх 9,3-9,6% річних. Таку думку висловили учасники Фінансового прес-клубу «Валютні облігації для населення: переваги та недоліки запропонованих інструментів», який 16 лютого провела ГО «Ліга фінансового розвитку» за підтримки проекту USAID «Розвиток фінансового сектору» FINREP та тижневика «Дзеркало тижня. Україна».

Як зауважила директор департаменту боргової та міжнародної фінансової політики Міністерства фінансів Галина Пахачук, на першому етапі запровадження ОВДП, номінованих в іноземній валюті, «ставки є стимулюючими». На майбутнє ж представниця Мінфіну орієнтиром вартості цих державних зобов’язань назвала банківські депозити. При цьому вона констатувала, що в усьому світі найменша дохідність зазвичай – саме у державних цінних паперів.

Говорячи ж про вартість зовнішніх запозичень для України, Пахачук зауважила, що уряд готовий пропонувати інвесторам не більше 9%. «Сьогодні ситуація на зовнішніх ринках так склалася, що спекулятивні настрої набагато вищі, ніж ми коштуємо», - зауважила представниця Мінфіну. - Краще в середині країни 9% платити своїм і не вивозити (дохідність) з країни», - зазначила директор департаменту боргової та міжнародної фінансової політики Мінфіну.

Перевищення дохідності валютних ОВДП над ставками валютних депозитів назвав тимчасовим явищем на перехідний період і голова правління банку «Фінанси та кредит» Володимир Хливнюк. «У будь-якому випадку банки будуть давати зверху 1,5-2% від держпаперів», - додав голова правління «Ощадбанку» Сергій Подрезов. За словами ж заступника голови правління «Дочірнього банку «Сбербанку Росії» Дмитра Золотька, чимало клієнтів сьогодні спонукають банки підвищувати ставки за валютними вкладами через вище дохідність валютних ОВДП.

На 16.02.12 депозитний індекс UIRD по річному вкладі в доларах США становив 7,49%. !zn

Читайте також

Уряд і банки продаватимуть валютні облігації населенню

Мінфіну вдалося позичити тільки шосту частину від продажу валютних ОВДП

Макроекономічні сценарії-2012: основні чинники і прогнози

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі