Європа погодила план порятунку Греції від кризи

Поділитися
© football.ua
Греції виділять транш у 130 млрд дол, який допоможе країні уникнути банкрутства.

Міністри фінансів країн єврозони після тривалих нічних перемовин змогли затвердити остаточний план з порятунку Греції від боргової кризи.

Афіни отримають транш у 130 млрд євро в обмін на зобов'язання скоротити держборг з нинішніх 160% до 121% ВВП до 2020 року.

Ця фінансова допомога допоможе Греції уникнути банкрутства у березні, коли прийде час величезних виплат за держборгом. Також буде списано близько 100 млрд євро, позичених Греції приватними кредиторами: вони згодні на 70% зменшення суми боргу.

Голова мінфіну Греції Евангелос Венізелос сказав, що тепер очікує закінчення «тривалого періоду невизначеності».

«Греки дали Європі сигнал, що вони вже пішли на необхідні жертви і готові на них у майбутньому, щоб повернути собі місце рівних в європейській сім'ї», - заявив грецький міністр.

Проте деякі країни Європи сумніваються, що Греція готова виконувати жорсткі заходи економії, і хотіли б запровадити дієві механізми контролю за виплатою боргів. Багато хто сумнівається, що навіть з новим траншем кредиту Греція зможе скоротити державний борг до прийнятного рівня. Тому не виключено, що доведеться шукати нові джерела фінансування. Для Греції цей кредитний транш вже другий за рахунком.

Першого кредиту у 110 млрд євро, виділеного в 2010 році, виявилося недостатньо, щоб уникнути поглиблення кризи. Навпаки, заходи жорсткої економії, яких вимагав ЄС, призвели не до зростання економіки, а до загострення соціального невдоволення. У країні почалися масові страйки і акції протесту, які нерідко переростали у сутички з поліцією.

Нагадаємо, Греція пішла на компроміс із кредиторами і погодилася скоротити пенсійні виплати цього року на 300 млн євро. Після того, як Єврогрупа скасувала зустріч, на якій мало бути схвалено кредитну угоду Греції з ЄС, міністерство праці країни і "трійка" міжнародних кредиторів (Єврокомісія, ЄЦБ і МВФ) домовилися, яким чином понизити витрати на пенсії.

Раніше грецькі політики відмовилися підтримати скорочення пенсій, але не запропонували альтернатив щодо аналогічного зниження витрат в інших областях, які б влаштували ЄС.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель застерігала проти виключення Греції з єврозони. На її думку, це призведе до непередбачуваних наслідків. Вона також висловила думку, що на даний момент єдиним можливим виходом із ситуації для Греції є проведення реформ. "Ми не хочемо ускладнювати стан справ у країні, не хочемо труднощів, від них ми нічого не виграємо. Тим не менш, ми вкрай стурбовані ситуацією у Греції і саме тому пропонуємо їй допомогу", - сказала Меркель на початку лютого. !zn

Читайте також

З уряду Греції пішло п'ять членів, але він затвердив заходи економії

Прем'єр Греції пообіцяв «неконтрольований хаос» у разі дефолту країни


Угоду Греції з кредиторами про списання боргу знову відклали ще на день

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі