Україна почала віддавати кредити МВФ

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
НБУ виплатив першу частину в рахунок погашення кредиту, отриманого Україною від МВФ ще в розпал фінансової кризи в кінці 2008 року. Це дебютна виплата за основним боргом за три з половиною роки відтоді, як Україна отримала перший транш від МВФ.

Національний банк Україна (НБУ) повернув Міжнародному валютному фонду (МВФ) першу частину позики, яку було отримано ще в кінці 2008 року в розпал світової фінансової кризи.
Про це повідомила директор генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олена Щербакова.
«Національний банк виконав зобов'язання перед МВФ і розрахувався за першим траншем", - сказала Щербакова. За її словами, обсяг повернутих коштів склав близько $ 600 млн.
Коментуючи нинішні взаємини з Фондом, директор гендепартамента грошово-кредитної політики НБУ зазначила: «Ми працюємо. Ніколи не припиняється діалог, який ми проводимо з експертами і з керівництвом МВФ».
Нагадаємо, 10 листопада 2008 року Україна отримала перший транш (у розмірі $ 4,5 млрд) кредиту МВФ за програмою stand by на загальну суму $ 16,4 млрд на 15 років під 4% річних.
Як відомо, в 2012 році Україна повинна повернути МВФ SDR2, 433 млрд (або $3,719 млрд за поточним курсом), у тому числі SDR199 млн у рахунок відсотків. Фонд повідомляє, що в 2011 році Україна виплатила йому в рахунок обслуговування боргу 230 млн SDR у порівнянні з 157,7 млн SDR роком раніше, тоді як основний борг у ці роки не погашався.
Щербакова підкреслила, що нагнітати ситуацію навколо зовнішньої і внутрішньої платоспроможності України немає підстав. Зокрема, за її словами, показники боргового навантаження України насправді не такі страшні, як комусь може здатися, зокрема якщо порівняти ці показники з іншими країнами. Так, відношення державного боргу України до ВВП в 2011 році склало 27%, що гараздо нижче, ніж показники таких успішних в економічному плані країн як Австрія (52%), Канада (35%), Нідерланди (31%). Не кажучи вже про проблемні країни Єврозони, де цей показник на кілька порядків більший - Греція (153%), Італія та Португалія (по 102%).
Представник Нацбанку також звернула увагу на тенденцію до поліпшення стану платіжного балансу. Зокрема, в січні 2012 року вперше за останні 12 місяців поточний рахунок був сформований з профіцитом у розмірі $ 395 млн.
При цьому, повідомила Щербакова, в Україну продовжує заходити більше іноземної валюти, ніж виходити: з початку 2012 року перерахування валюти від нерезидентів перевищує перерахування на їх користь на $ 2,6 млрд. !zn
Читайте також:
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі