Україна намагається заблокувати будівництво «Південного потоку»

Поділитися
© unn.com.ua
Міненерго просить Енергетичне співтовариство не погоджувати проект будівництва російського газопроводу «Південний потік».

В Енергетичне співтовариство (ЕС) надійшов лист за підписом міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Бойка, в якому міститься прохання не погоджувати проект будівництва російського газопроводу «Південний потік». Про це повідомив директор секретаріату ЕС Славчо Нейков, пише "Коммерсантъ-Украина".

«Україна, як член Енергетичного співтовариства, має право очікувати підтримки з боку секретаріату у питанні, що перебуває в межах нашої компетенції. Поряд з цим ЕС буде вітати розвиток проектів, які можуть здійснити внесок у диверсифікацію і безпеку постачань», - повідомив Нейков.

У "Газпромі" це питання поки що не коментують. Однак високопоставлене джерело в монополії висловило сумнів, що Україні таким чином вдасться зупинити будівництво обхідного газопроводу.

Проте, відзначають експерти, навіть якщо не вдасться скасувати будівництво "Південного потоку", перемовини будуть вигідні Україні, вважають у Міненерго (претензії Польщі, Литви та Швеції щодо будівництва "Північного потоку" відклали проходження проекту мінімум на рік).

За словами високопоставленого джерела у департаменті нафтової, газової та нафтопереробної промисловості міністерства, самі слухання на цю тему вже здатні створити нестійку ситуацію для "Газпрому" і більш зручну позицію для перемовин щодо зниження ціни газу для України.

Нагадаємо, що Договір про створення співтовариства (ДЕС) було підписано між Євросоюзом і країнами Південно-Східної Європи 25 жовтня 2005 року в Афінах. Спільнота має сприяти стабільності функціонування енергетичних ринків країн-учасниць угоди: вони відкривають один для одного свої ринки газу та електроенергії, погоджують тарифи і допомагають у кризових ситуаціях.

Україна стала повноправним членом Європейського енергетичного співтовариства восени 2010 року. Зараз членами ЕС є 14 держав Євросоюзу, 9 балканських країн, Україна і Молдова.

"Південний потік" має бути запущено у 2015 році. Це один із газопроводів, який пройде в обхід України - по дну Чорного моря з порту Джубга у болгарський порт Варна. Будівництво має розпочатися в кінці 2012 року. Запланована потужність газопроводу - 63 млрд куб. м газу на рік, оцінна вартість проекту - 8,6 млрд євро.

При цьому Україна виступає проти будівництва «Південного потоку», оскільки він є прямим конкурентом української газотранспортної системи (ГТС). Київ заявляє, що вартість реалізації цього проекту в рази перевищує можливі інвестиції в українську ГТС, які можна вкласти і тим самим збільшити пропускну здатність українського маршруту постачань газу в Європу.

За оцінками експерта Центру Разумкова Володимира Омельченка, після будівництва першої і другої черг «Північного потоку» обсяги транзиту газу по території України можуть скоротитися з сьогоднішніх 100 млрд до 70-80 млрд кубометрів на рік. Проте в свої оцінки експерт не закладає фактор запуску «Південного потоку», оскільки вважає малоймовірним його будівництво (на думку В.Омельченка, шанси запуску «Південного потоку» складають лише 40%). !zn

Читайте також:

Після дозволу будувати «Південний потік» Туреччина отримала від РФ знижку на газ

«Газпром» не відмовиться від «Південного потоку», навіть отримавши українську ГТС

Україна поскаржилася на сприяння країн ЄС будівництву газопроводу в обхід України

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі