Швейцарці на референдумі відмовилися від шеститижневої відпустки

Поділитися
© turbina.ru
Швейцарці сказали «ні» більш тривалій відпустці, відмовившись на референдумі від її збільшення з чотирьох до шести тижнів.

Дві третини швейцарців (67%), що взяли участь у голосуванні, відкинули пропозицію збільшити тривалість щорічної оплачуваної відпустки з нинішніх чотирьох до шести тижнів. З такою ініціативної під назвою «Шість тижнів відпустки для всіх» виступила профспілкова організація Travail.Suisse.

Результати референдуму, що відбувся в неділю, 11 березня, не стали несподіванкою. Опитування громадської думки показували, що лише близько 30% громадян Конфедерації згодні з тим, щоб відпочивати більше. Серед аргументів за збільшення розміру відпустки називалася необхідність більш тривалого відновлення організму швейцарських трудящих, які страждають від викликаного роботою стресу. Противники цієї ініціативи - серед них виявилися уряд і парламент Швейцарії, а також представники промисловості і бізнесу центральноєвропейської країни - попереджали про різке зростання витрат на заробітну плату і зниження конкурентоспроможності швейцарської економіки.

Крім цього на референдум були винесені ще ряд тем як загальнонаціонального, так і кантонального значення. Так, женевців 54% голосів підтримали поправки, що посилюють закон про проведення масових акцій протесту на території кантону. Поправки, внесені правими партіями, передбачають збільшення в десять разів штрафи - аж до 100 тис. франків (108 тис. доларів) - за проведення акцій протесту без узгодження із владою або за відхилення від раніше узгодженого плану протестної акції.

Проти цих поправок виступали ліві партії, а напередодні волевиявлення проти посилення закону висловився спеціальний доповідач ООН з питання про право на свободу мирних зібрань і право на асоціацію Маїна Кіаі.

У Женеві щорічно проводяться сотні акцій протесту. В основному для мітингів і демонстрацій обирається Площа Націй, розташована перед штаб-квартирою Європейського відділення ООН.

Крім цього жителі Женеви висловилися за те, щоб школи працювали по середах вранці. Зараз цей день є в кантоні вихідним для початкових і середніх навчальних закладів, що викликає велике невдоволення батьків, які змушені вигадувати, чим зайняти своїх дітей у розпал робочого тижня.

Швейцарія - держава, що проводить найбільше референдумів у світі. З 1848 року в країні їх пройшло більше 500. !zn

Читайте також

Українці не хочуть введення ринку землі, але за референдум з цього питання


Латвійці відмовилися від російської мови на референдумі

Горбачов запропонував на референдумі скасувати «самодержавство» в Росії

Швеція відклала введення євро на віддалену перспективу

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі