Нафтопровід "Одеса - Броди" продовжать до Гданська

Поділитися
Країни-учасниці будівництва нафтопроводу "Одеса-Броди" нарешті завершили розробку обґрунтування продовження трубопроводу до польського міста Гданськ.

Азербайджан, Грузія, Україна, Польща і Литва завершили розробку техніко-економічного обґрунтування (ТЕО), необхідного для продовження трубопроводу з транспортування каспійської нафти до польського міста Гданськ через чорноморський порт Одеса.

Про це повідомив міністр енергетики Азербайджану Натіг Алієв, передає Bloomberg.

Він також зазначив, що Азербайджан зацікавлений в цьому проекті, адже він є альтернативним шляхом постачання нафти в Європу.

Раніше ZN.UA повідомляло, що президент України Віктор Янукович на зустрічі з президентом Азерйбаджана Ільхамом Алієвим заявив про зацікавленість добудови нафтопроводу до Балтійського моря.

Нагадаємо, ідея проекту будівництва ЄАНТК Одеса - Броди - Плоцьк - Гданськ виникла в середині 90-х років. Вона передбачала будівництво нового транспортного коридору нафти, який дозволив би постачати каспійську нафту до країн Західної та Центральної Європи.

Нафтопровід "Одеса - Броди" було побудовано в 2001 році, він мав транспортувати каспійську нафту з терміналів під Одесою до Бродів і далі нафтопроводом "Дружба" або новими нафтопроводами до країн Європи. Однак через нестачу нафти він кілька років простоював, а потім був запущений у реверсному (зворотному) режимі, транспортуючи російську нафту з "Дружби" через Броди до Одеси для перевантаження на танкери.

У 2011 році нафтопровід "Одеса-Броди" було запущено у проектному напрямі для транспортування нафти до Білорусі.

Раніше повідомлялося, що влада Польщі думала, чи варто витрачати кошти скарбниці на добудову польської ділянки ЄАНТК. Можлива відмова Польщі від фінансування проекту могла поставити під загрозу подальшу долю нафтопроводу "Одеса-Броди". !zn

Читайте також:

Україна переведе ГТС у реверсний режим для боротьби з монополією "Газпрому"

Україна хоче будувати газопроводи і видобувати газ у Туркменістані

Поки Україна шукає азербайджанську нафту, Польща відмовляється від «Одеса-Броди»

Янукович: Україна хоче добудови "Одеса-Броди" до Балтійського моря

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі