Українські банки скоротили до мінімуму видачу споживчих кредитів

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Учасники ринку пояснюють цю тенденцію високими ризиками при видачі споживчих позик. Ще однією причиною скорочення споживчого кредитування є його дорожнеча для клієнтів.

Бум споживчих позик, який спостерігався на ринку протягом усього минулого року, у лютому різко пішов на спад. У Нацбанку України повідомили, що банківський сектор знизив темпи зростання видачі гривневих позик населенню до мінімальних за рік 555 мільйонів гривень, хоча раніше портфель роздрібних кредитів щомісяця зростав на 1,5-2,5 мільярда гривень.

Як повідомляє «Коммерсантъ-Украина», на початку року населенню стало складніше взяти гривневий кредит. Згідно з даними НБУ, у лютому банки збільшили роздрібний портфель позик фізичним особам сумарно всього на 555 мільйонів гривень, що утричі менше, ніж обсяги кредитування у грудні, і набагато менше, ніж їхнє пікове значення в серпні - 3,4 мільярда гривень.

«Зараз зростає депозитна база, особливо фізичних осіб у гривні. За рахунок цих коштів відновлюється робота банківської системи, яка кредитує економіку», - заявила директор генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олена Щербакова. У лютому підприємства отримали гривневі кредити на 3,3 мільярда гривень.

Учасники ринку пояснюють цю тенденцію високими ризиками при видачі споживчих позик. «Багато банків скорочують портфелі споживчого кредитування як за рахунок погашення старих позик, які були видані в період 2007-2009 років, так і за рахунок зменшення нових, оскільки їх надання пов'язане з великими ризиками, які можуть збільшитися ще більше у зв'язку з прийняттям законопроекту №9593. Частина банків взагалі вийшла з роздрібного сегмента. У підсумку портфель роздрібного кредитування погашається більш високими темпами, ніж відбувається його нарощування по системі в цілому», - розповів голова правління ВіЕйБі Банку Денис Мальцев.

Ще однією причиною скорочення споживчого кредитування є його дорожнеча для клієнтів. «Істотно підвищені восени депозитні ставки спричинили і збільшення ставок за кредитами. В результаті заставні кредити, особливо іпотека, в умовах нинішньої економічної ситуації стали для українців занадто дорогими. Середня ставка по ринку складає зараз близько 20%, тоді як вважається, що іпотека може бути масовим продуктом при ставці не вище 15%. Іпотеку зараз беруть хіба що на рік, коли людям потрібно просто перекрити відсутню суму при продажу старої квартири та купівлі нової, - пояснює начальник відділу кредитних продуктів ОТП Банку Світлана Спіцина. - Видача автокредитів скорочується приблизно з тієї ж причини - через високі ставки та високий даунпеймент. А коли в людини на руках вже є 65-75% суми, вона часто просто відмовляється від докредитування в банку або ж бере гроші на короткий термін - не більше року».

Банкіри відзначають, що частина установ з іноземним капіталом через боргову кризу в єврозоні була змушена повернути кошти материнським структурам, звужуючи кредитну активність на українському ринку. «Ще один фактор - дорогі пасиви, які впливають на кредитну політику банку і обмежують доступ до його продуктів. Через високі ставки клієнти стали обережніше ставитися до кредитів», - говорить Денис Мальцев.

Однак в найближчі місяці можлива зміна цієї тенденції, оскільки песимістичні очікування ринку поступово знижуються, і банкіри навіть прогнозують послаблення монетарної політики. НБУ вже двічі знизив ставку рефінансування, обіцяючи знизити і облікову ставку. Однак кредитувати роздріб будуть не всі установи.

Найбільш активно банки будуть діяти у сегменті високоприбуткового бланкового кредитування, але це не дозволить їм значно збільшити портфель, оскільки такі кредити видаються на невеликі суми і короткий термін. «Заставне кредитування цього року навряд чи буде на коні. Якщо програми автокредитування ще будуть працювати, хоча, звичайно, теж не в докризових обсягах, то іпотечного кредитування цього року майже не буде. У той же час зараз буде активно рости портфель беззаставних кредитів - готівкою, на побутову техніку, кредитні картки», - впевнена Світлана Спіцина. За даними компанії «Простобанк Консалтинг», середня ставка за кредитами готівкою становить 55,2%, за позиками, які надаються на товари, - 68,2%. !zn

Читайте також:

Нацбанк здешевить кредити комерційних банків


Нацбанк: Інфляція за підсумками року не перевищить 5%

НБУ хоче, щоб валюта українців працювала на економіку

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі