НБУ вперше за півтора року знизив облікову ставку

Поділитися
Національний банк України вирішив знизити облікову ставку на 0,25%, яку утримував на незмінному рівні з 10 серпня 2010 року.

Національний банк України (НБУ) знизив облікову ставку на 0,25 п.п. - З 7,75% до 7,5%. Як повідомив керівник групи радників глави НБУ Валерій Литвицький, новий розмір ставки буде діяти з завтрашнього дня, п'ятниці 23 березня.

Нагадаємо, НБУ утримував облікову ставку на рівні 7,75% з 10 серпня 2010 року. "Меншою ставка була тільки у 2003 році - 7% при інфляції у році 8,2%", - зазначив радник глави НБУ.

Також Нацбанк, як і анонсував в інтерв'ю ZN.UA глава НБУ Сергій Арбузов, втретє з початку року знизив ставки рефінансування за своїми активними операціями також на 0,25 п.п.: за кредитами "овернайт" під забезпечення державними цінними паперами - до 8,5%, без забезпечення - до 10,5%.

"Мотивація такого рішення зрозуміла: в умовах уповільнення інфляції та необхідності підтримки економічної активності на безпечному ціновому рівні, зробити безпечне монетарне розширення, яке ми почали ще у кінці минулого року", - пояснив він.

Литвицький також підкреслив, що Нацбанк зменшує і розрив між ставками за активними і пасивними операціями до рівня, який є найнижчим за останній час. "Ми пішли на обережне і помірковане зниження, що створює упевненість в тому, що цінова та курсова стабільність будуть збережені", - особливо відзначив він, додавши, що ставки рефінансування після зниження залишаються позитивними у реальному вимірі, перевищуючи бюджетний орієнтир інфляції на 2012 рік 7,9%.

Керівник групи також повідомив, що Нацбанк продовжує роботу з лібералізації резервних вимог і пішов на поліпшення умов для більш гнучкого регулювання ліквідності банків. За його словами, з 23 березня з 70% до 60% знижена частка коштів, які банки повинні формувати на окремому рахунку в НБУ.

"Наші дії виходять з постійного моніторингу структури макроекономічних ризиків. Ми вважаємо, що зараз треба особливу увагу приділити підтримці економічної активності, але до рівня, який не є загрозливим", - ще раз підкреслив Литвицький.

За його словами, ці рішення разом з соціальними ініціативами дозволять надати більшу стійкість економічному зростанню, але при збереженні тенденції дезінфляції і при забезпеченні стабільності валютного курсу та нарощуванні зусиль щодо забезпечення його гнучкості.

Литвицький додав, що Нацбанк України йде у мейнстрімі світової тенденції, пов'язаної з нарощуванням грошової пропозиції, він зробив крок щодо підвищення ролі процентної політики і буде рухатися в напрямку більшої диференціації каналів грошової пропозиції.

Нагадаємо, НБУ утримував облікову ставку на рівні 7,75% з 10 серпня 2010 року. До цього 7 липня НБУ знизив облікову ставку з 9,5% до 8,5%, ще раніше, 8 червня, ставка була знижена з 10,25% до 9,5% річних. У 2009 році НБУ двічі знижував свою облікову ставку - 15 червня з 12% до 11% і 12 серпня - до 10,25%. !zn

Читайте також:

Нацбанк здешевить кредити комерційних банків

НБУ: Обмежувати розмір депозитних ставок - неправильно

НБУ вводить новий індекс ставок за депозитами фізичних осіб

Топ-12 ризиків для економіки України в 2012 році

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі