Порошенко: Закон про держзакупівлі потребує серйозних змін

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Мустафа Найєм
Новопризначений міністр економіки обіцяє навести лад у системі тендерів і держзакупівель, очистивши її від корупційної складової і зробивши максимально прозорою.

Петро Порошенко задекларував європейський підхід до розвитку національної економіки. У зв'язку з цим першим іспитом для нового керівника Міністерства економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) України стане його участь у долі закону про держзакупівлі.

ZN.UA
поцікавилося у новопризначеного міністра, як він має намір виконувати задекларовану ним мету - забезпечити прозорість держзакупівель.

За словами Порошенка, він вже найближчим часом має намір створити експертну групу для напрацювання змін до прийнятого у першому читанні відповідного урядового законопроекту №9634.

Порошенко на посаді міністра економіки зосередиться на трьох основних напрямках

«До моїх планів входить оперативне створення експертної групи з підготовки пропозицій, покликаних забезпечити серйозну переробку цього закону. У цю групу ми готові залучити компетентних представників громадськості, в тому числі, і журналістів «Дзеркала тижня. Україна», які висвітлювали тему тендерних закупівель», - повідомив новопризначений міністр.

При цьому Порошенко звернув увагу, що наразі проект знаходиться на парламентському полі, і МЕРТ не має повноважень його відкликати, оскільки зробити це може тільки Кабінет міністрів.

«Проте серйозні зміни до закону внесено буде», - підкреслив він. За його словами, зміни покликані зробити систему держзакупівель більш прозорою.

«Я не прихильник повернення до колишньої практики видачі Міністерством економічного розвитку дозволів на проведення тих чи інших закупівель. Але я переконаний, що, по-перше, ми зобов'язані забезпечити таку прозорість процедур держзакупівель, яка дозволить виявляти зловживання не після проведення тендера, а встановлювати їх ще на стадії оголошення конкурсів. По-друге, необхідно створити механізм - підкреслюю - системно непідвладний корупції, який би визначив типові референтні ціни на придбання товарів чи послуг. По-третє, закон повинен піддавати жорсткому моніторингу умови конкурсу, які часто самі по собі виписані непрозоро і є механізмом корупції», - сказав він.

Нагадаємо, що перед тим як прийняти пропозицію президента, Порошенко виклав президенту своє бачення діяльності на посаді міністра економіки. Серед них: "Європейські цінності та стандарти повинні стати головними якостями економічної політики України. Демократичні пріоритети розвитку повинні бути головними у державній політиці. Прозорість економічної політики. Прозора, спрощена і зрозуміла система державних закупівель. Відкрита публікація статистичних показників економічного розвитку".

Як повідомлялося, у грудні 2011 року Кабмін вніс до Ради проект №9634 змін до закону про держзакупівлі, і 9 лютого парламент класичними 246 голосами його прийняв.

Головний сенс змін зводиться до того, що з-під дії закону про держзакупівлі виводяться всі (!) підприємства, а саме: держпідприємства, комунальні підприємства, казенні підприємства, госптовариства з держчасткою понад 50%. Виняток - монополісти та закупівлі, які проводяться за бюджетні гроші. !zn

Читайте також:

Тендери в Україні. З широко закритими очима

Син Януковича позичив «Укрзалізниці» 40 мільйонів

У першому тендері до Олімпіади-2022 вже виявили корупцію

Рада виводить з-під контролю держзакупівлі у сфері постачань газу та комунальних послуг

«Вишка Бойка» спливла біля Аскольдової могили

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі