Вітчизняних виробників захистять підвищенням мит на імпорт

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Народні обранці хочуть захистити українських товаровиробників, підвищивши загороджувальні мита на ввезення аналогічних товарів імпортного виробництва. Зокрема "під роздачу" потраплять квіти, лаки і фарби, хімічна продукція, машини та обладнання тощо. Ціна питання - близько 2 млрд грн.

Група народних депутатів Партії Регіонів пропонує підвищити ставки ввізного мита приблизно на 500 товарних позицій до максимально можливого рівня, обговореного Україною зі Світовою організацією торгівлі (СОТ). Такий захід, на їхню думку, потрібен для захисту вітчизняних виробників і поповнення держбюджету.

Відповідний проект поправок до закону "Про Митний тариф України" №9241-д зареєстровано у Верховній Раді 30 березня. Авторами законопроекту виступили голова профільного комітету Віталій Хомутинник і його колеги з фракції Андрій Пінчук, Василь Горбаль та Олег Царьов (усі - ПР).

Україні не варто боятися імпорту і занадто захоплюватися імпортозаміщенням, - експерти


"За результатами проведеного аналізу пільгових ставок Митного тарифу України виявлено понад 2,5 тис. ставок (23,3% від загальної кількості ставок), які нижче рівня, встановленого зобов'язаннями України перед СОТ", - відзначається у пояснювальній записці до документа.

Автори відзначають, що внесли до нього товарні позиції, попит на які значною мірою задовольняється вітчизняними виробниками.

За їхніми розрахунками на основі статистики імпорту за 2011 рік, найбільш вагомі додаткові бюджетні надходження можливі за такими групами товарів: живі дерева та інші рослини, зрізані квіти і декоративна зелень (група 06), продукти органічної та неорганічної хімії (групи 28, 29), штукатурні матеріали, вапно, цемент (група 25).

У цьому переліку також барвники, пігменти, фарбувальні матеріали, замазки, лаки (група 32), пластмаси, полімерні матеріали та вироби з них, хімічна продукція (групи 38 і 39) і машини, обладнання і механічні пристрої, електричні машини, устаткування та їх частини (групи 84, 85).

"Щорічні додаткові надходження від ввізного мита в результаті підвищення розміру ставок... можуть скласти близько 2 млрд грн", - відзначається у пояснювальній записці до законопроекту.

Нагадаємо, раніше Азаров доручав надати "чіткі переваги" вітчизняним виробникам при проведенні державних тендерів та закупівель. !zn

Читайте також:

Україна захистить свій ринок від дешевої російської горілки

Азаров заборонить за бюджетні кошти закуповувати імпортні товари замість вітчизняних

Азаров наказав прибрати від держзакупівель посередників і допустити вітчизняних виробників

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі