Китайці допоможуть Україні відновити видобуток бурого вугілля

Поділитися
Україна і Китай починають реалізацію спільного проекту, який у разі реалізації стане першим з відновлення видобутку бурого вугілля в Україні, що повністю було зупинено кілька років тому, і виробництва з нього електроенергії.

Українське Державне підприємство «Трест Олександріярозрізобуд» Міністерства енергетики та вугільної промисловості України та китайська компанія China Coal Technology & Engineering Group Corp. підписали рамкову угоду про співробітництво у реалізації проекту із розробки і видобутку бурого вугілля в Україні.

Про це повідомляє прес-служба українського міністерства у вівторок, 3 квітня.

«Це перший в Україні проект, реалізація якого означає початок відродження в Україні видобутку бурого вугілля. Ми плануємо, що у результаті реалізації проекту річний видобуток бурого вугілля на «Костянтинівському» розрізі складе до 2,5 млн. тонн. Левова частина його піде на виробництво електро-і теплової енергії на новій електростанції, потужність якої після введення в дію всіх енергоблоків повинна скласти 300 мВт», - зазначив міністр енергетики Юрій Бойко.

Угода передбачає залучення китайських інвестицій і технологій у відновлення розробки бурого вугілля на «Костянтинівському» розрізі поруч з містом Олександрія в Кіровоградській обл, а також будівництво неподалік від кар'єру електростанції.

За словами директора ДП «Трест Олександріярозрізобуд» Сергія Зубова, китайські фахівці вже в квітні приїдуть для обстеження кар'єра і розробки ТЕО проекту. За його словами, вже на першому етапі проект передбачає залучення фінансування в розмірі близько $ 50 млн від Державного банку Export-Import Bank of China, а весь проект може обійтися в $ 300 млн. За розрахунками фахівців, проект має окупитися менш ніж за 5 років.

Окрім використання вугілля для виробництва електроенергії, наші плани включають також і його переробку. Кінцевим продуктом може стати синтетичне паливо до 200 тис. тонн на рік», - сказав також Зубаров.

У разі реалізації, проект стане першим з відновлення видобутку бурого вугілля в Україні, яке було повністю припинено кілька років тому.

Буре вугілля характеризується меншою калорійністю у порівнянні з іншими основними енергоносіями, але оскільки його видобувають безпечним відкритим способом, воно є значно дешевшим. Так, вартість 1 отриманої з бурого вугілля калорії у п’ять разів нижча, аніж з російського газу при теперішніх цінах на імпортні енергоносії, відзначають в Мінвуглепром.

Раніше Бойко висловлював оцінки, що переведення ТЕЦ на вугілля дозволить Україні заощадити до 6 млрд куб. м газу в рік. !zn

Читайте також:

Україні вигідніше опалювати вугіллям при ціні на російський газ у $416, - Азаров


Янукович дав Росії черговий сигнал: Україна буде шукати альтернативу газу

Бойко переведе усі ТЕЦ на вугілля Ахметова

Клюєв: Якщо Україна закриє шахти, вугілля в світі подорожчає вдвічі

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі