Посол Євросоюзу про асоціацію з Україною: рано відкривати шампанське

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Події в Україні, що відбуваються протягом останніх двох років, ускладнюють підписання угоди про асоціацію, вважає глава представництва Євросоюзу в Україні. Якщо за «помаранчевих» євроінтеграцію гальмувала плутанина з повноваженнями Ющенка і Тимошенко, то зараз - внутрішньополітична ситуація.

В Євросоюзі вважають, що після парафування угоди про асоціацію ще рано відкривати шампанське, оскільки сьогоднішня ситуація в Україні може ускладнити подальший процес євроінтеграції. Про це сьогодні журналістам повідомив глава представництва Євросоюзу в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра.

Тейшейра вітає завершення технічного процесу підготовки угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі, - це досягнення стало результатом тривалого процесу.

«Проте, на жаль, ще не час відкривати шампанське, оскільки події, що відбуваються протягом останніх двох років, починають чинити труднощі для того, щоб можна було перейти до наступних кроків, які могли б забезпечити втілення в життя цієї угоди, зокрема, підписання угоди про асоціацію. А для цього необхідне одностайне рішення всіх країн Європейського Союзу і подальша ратифікація підписаної угоди у Верховній Раді України, парламентах країн ЄС і в Європарламенті», - сказав він.

Тейшейра відзначив, що чотири роки тому, коли він починав свою роботу в Україні, найголовнішим викликом був початок переговорного процесу, особливо щодо поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі. Це вважалося дуже складним технічним моментом.

«У той час ніхто не міг собі уявити, що ми зіткнемося з основними труднощами, які стосуються цієї угоди, після того, як ми завершимо те, що ми вважали найскладнішим - самі переговори. І ось сьогодні ми знаходимося у парадоксальній ситуації», - сказав він.

За його словами, раніше основна проблема полягала в тому, що за "помаранчевої" влади не було зрозуміло, хто саме повинен відповідати за переговори з ЄС - у президента були свої повноваження, у прем'єр-міністра - свої.

Тейшейра констатував, що в даний час повноваження різних гілок влади чітко визначені і зрозумілі, однак протягом останніх двох років у внутрішньополітичній ситуації у країні відбулися події, які продемонстрували погіршення щодо ключових цінностей Європейського Союзу.

Нагадаємо, раніше німецькі депутати Європарламенту Ребекка Хармс і Вернер Шульц заявили, що Євросоюз не підпише угоду про асоціацію з Києвом до виборів до Верховної Ради, які пройдуть у жовтні. !zn

Читайте також:

Посол ЄС: Ратифікація угоди про асоціацію буде залежати від ситуації в Україні

Євросоюз не висував вимог щодо участі Тимошенко і Луценка у виборах

Міжпарламентська асамблея країн Східного партнерства прийняла резолюцію щодо Тимошенко і Луценка

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі