НП НЕДИТЯЧОГО МАСШТАБУ

Поділитися
Перші ознаки захворювання серед учнів дев’ятирічки с.Бедриківці Заліщицького району зареєстрували ще навесні нинішнього року...

Перші ознаки захворювання серед учнів дев’ятирічки с.Бедриківці Заліщицького району зареєстрували ще навесні нинішнього року. У підлітків раптом починали німіти кінцівки, шибеники і непосиди ставали млявими, апатичними, їх дуже хилило до сну, а потім вони періодично непритомніли. Школярів обстежили в районній поліклініці, нічого істотного не виявили. Недугу «списали» на ослаблення організму після зими, а також нервовий стан перед іспитами.

Проте у вересні, вже через два тижні після початку занять, ситуація повторилася, а хворих було в кілька разів більше. Бувало, що під час уроків непритомніли одночасно або з незначними проміжками часу по кілька дітей відразу. Особливо піддатливими виявилися дівчата-старшокласниці (7—9 класи). У цілому кількість тих, хто постраждав, сягнула трьох десятків. Тоді директор школи пані М.Навольська звернулася по допомогу в санітарно-медичні районну й обласну служби.

Протягом місяця в приміщенні цього навчального закладу працює створена комісія, до складу якої ввійшли головні фахівці облсанепідемстанції та обласного відділу охорони здоров’я. Голова Тернопільської облдержадміністрації Василь Коломийчук у терміновому порядку теж виїжджав у село, щоб безпосередньо на місці події в усьому розібратися.

Хотілося б додати, що в школі, крім дітей із Бедриковець, навчаються маленькі жителі з навколишніх сіл. Як розповіла головний педіатр області Любов Шатра, нині у школі проводиться комплексне медобстеження всіх учнів, а це 1665 чоловік. Під час перевірок майже в 300 із них виявлені хронічні патології жовчно-видільної системи, шлунково-кишкового тракту, лор-патології й ортопедії. Проте серед цих маленьких пацієнтів дуже мало таких, у кого хронічні зміни в організмі виявлені вперше. В основному всі неповнолітні проходили курси лікування, перебувають на диспансерному обліку, під по-стійним наглядом лікаря.

Що ж тоді відбувається в дев’ятирічці? Комісія взяла проби води, грунтів, проведені виміри радіаційного рівня. Поки що всі результати задовільні.

Однак саме в школі, точніше у приміщенні, де протягом останніх років «тимчасово» проводять заняття, в повітрі виявили феноло-формальде-гідні сполуки. В деяких кабінетах вміст цих речовин перевищив допустимі норми вдвічі-втричі. Здавалося б, звідки в дитячому закладі отруйні речовини? Усе просто: старе приміщення школи перебуває в аварійному стані, ресурсів на ремонт, звичайно, не було. Водночас колгосп уже був не в змозі фінансувати дитячий садок. Тоді шкільні заняття вирішили перенести в дитсадок, заодно розв’язавши дві проблеми, і великі групи для ігор швидкими темпами перегороджують незахищеною тирсоплитою. Відтоді відбулася негативна реакція розпаду речовини. Через халатність дорослих жертвами стали діти. До того ж вентиляція в помешканні не функціонує — згорів двигун. Вікна після зими також полінувалися розклеїти й помити, що призвело до так званого парникового ефекту. Поєднавши всі фактори, залишається лише здогадуватися про стан повітря в класах.

До слова, про парники. Заліщицький район називають помідорно-огірковим краєм: тут усі городи й поля селян відведені під парники. На думку фахівців-медиків, ця обставина теж впливала негативно. Всупереч чинним нормативам, земля в теплицях не міняється впродовж кількох років, плюс хімічна обробка засобами захисту рослин. Коли ко-місія вибірково взяла проби грунту, в кількох із них виявилося, що земля начинена майже чотирма десятками хімічних сполук невідомого походження і спектра впливу на людину. Якщо ще врахувати, що діти щодня допомагають батькам у теплицях, вдихають випари під час або після обробки реактивами, їдять овочі, — вплив і реакцію організму не- важко уявити.

За попередніми висновками комісії, саме сукупність усіх чинників і могла спричинити спалах такого дивного хімічного захворювання.

Для його ліквідації з обласного бюджету терміново виділили 50 тис. грн. на реконструкцію школи: у класах перегородки з тирсоплити замінили на цегельні, відремонтована вентиляція, розглядається питання щодо забезпечення учнів дешевим гарячим харчуванням. Закупили й привезли нові меблі. Одночасно група підлітків із найважчими патологіями пройшла курс оздоровлення в сусідньому райцентрі Бережани у санаторії, деяких додатково обстежили в обласній дитячій лікарні. Самопочуття підлітків помітно поліпшилося. І легкість, із якою подолали міні-технокатастрофу, наштовхнула на думку: може, події в Житомирській чи, скажімо, Миколаївській областях через телебачення психологічно вплинули на недугу підлітків? Проте головний педіатр Тернопільської області Любов Патра категорично відкинула таке припущення: «Про жоден вплив навіть мови не може бути. У перші дні, коли ми проводили медобстеження школярів в одному з переобладнаних класів садка, у мене на очах почали непритомніти дванадцятеро дітей. Пізніше ми радилися з токсикологами, й ті підтвердили, що випари формальдегідів у школі та хімічних речовин у домашніх теплицях, зниження імунітету, наявність патологій та майже стовідсоткова анемія в комплексі могли стати причиною такого спалаху захворювання».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі