СВІТ КУХНІ

Поділитися
Чи замислювалися ви будь-коли про те, чому ми всі з таким задоволенням дивимося програми «Смак», «Смачно з Бурдою» тощо?..

Чи замислювалися ви будь-коли про те, чому ми всі з таким задоволенням дивимося програми «Смак», «Смачно з Бурдою» тощо? Не лише тому, що приваблює особистість ведучого, розповіді запрошеного гостя і нові рецепти страв. Місце дії, кухня, відіграє в теледії одну з провідних ролей. Всі ми любимо кухню. Так складалося життя не одного покоління, що кухня була і є місцем особливим.

Кухня в сьогоднішньому розумінні цього слова з’явилася дуже давно. У давніх народів місце, де знаходилося вогнище, шанувалося особливо й неодмінно охоронялося багатьма оберегами й амулетами. Вперше кухня стала окремим приміщенням у давніх єгиптян, потім у греків. У середньовіччі кухня була місцем, де збиралася челядь, тут постійно сновигали торговці їжею. На картинах голландських художників XVII століття ми можемо бачити кухні тієї доби: начищений мідний посуд, біло-синя порцеляна, кахельні грубки, що виконували роль духовок.

Не випадково сьогоднішній ринок меблів перенасичений пропозиціями кухонь. Абревіатура меблярів загадкова: ДСП, МДФ, софтформінг, хомапал тощо.

Левову частку кухонного асортименту становлять каркаси з ламінованої деревно-стружкової плити (ДСП). Залежно від ламінату кухні можуть сяяти різноманітними кольорами і відтінками. Найбільш популярні 2001 року — кольори натурального дерева, вони так і називаються: «бук», «вільха». Хоча ДСП і не належать до натуральних матеріалів, деякі фірми-складальники гарантують їхню екологічну чистоту і відсутність канцерогенів.

Наступними за кількістю пропозицій йдуть блоки з МДФ — пресованого картону і дрібних деревних часток. Вони чомусь дорожчі за дееспешні. Меблеві блоки з МДФ мають понад 400 варіантів малюнків. І, нарешті, останній із варіантів — обличкування тонким шаром натурального дерева. Дуб, вільха, сосна, вишня, горіх справляють враження розкоші кухні. Така кухня і справді дорога.

Софтформінг і хомапал — із покоління нових матеріалів. Обидва є пластиками, але дуже високої якості. Ці матеріали дозволяють дизайнерам утілювати будь-які меблеві фантазії — від класики до модерну й авангарду. Дрібнички на кшталт підсвітки, карнизів, сушок, релінгів теж відіграють у дизайні кухні не останню роль.

Для повноти картини «кухнезнавства» необхідно поглянути на світ кухні з позицій дизайнера меблів. Як і на все у світі, на меблі є мода. Мати модний, стильний інтер’єр — не значить неодмінно витратити купу грошей, обставивши квартиру найдорожчими меблями. У кухонному інтер’єрі, окрім традиційного блоку стінки з умонтованою побутовою технікою, величезне значення мають деталі — ті ж дрібнички, котрі вирішують усе. У цьому інтер’єрі є місце і для любовно відреставрованого старовинного бабусиного буфета, який отримав практично друге народження. До речі, настає пора повернення інтересу до окремих меблевих предметів. Найбільш «круті» модні салони пропонують буфети, столики, полички, гірки. Стає модним демонструвати посуд на відкритих поличках. А пилюки можна не боятися, оскільки вікна на новій кухні, як правило, зроблено з європейського склопакета.

З того, який вигляд має кухня, чим умебльована, можна дізнатись про традиції сім’ї, відгадати, що люблять і чим займаються її мешканці. У моїх знайомих, лікарів за фахом, кухня нагадує операційну: все ідеально чисте, стерильне, біле і накрохмалене. Інші займаються будівельним бізнесом, і кухню та й усю квартиру, раз на рік вони обов’язково ремонтують, щось реставрують, і цьому процесу не видно кінця. На вигляд кухні, як на найбільш «домашнє» місце в квартирі, накладає відбиток не лише професія, а й великою мірою спосіб життя, звички і характери людей, що тут живуть. Якийсь кокетливий фартушок і яскраві хватки, плетене крісло й акуратно вмонтований ящик для інструментів розкажуть цілу історію про життя мешканців квартири.

Тенденції кухонної моди сьогодні такі, що мешканці почали ламати стіни між кухнею та їдальнею. Дуже популярний серед людей із достатком стиль «квартира-студія», коли кухня — це не окрема територія, а єдиний простір разом із вітальнею, камінним залом і холом. Таке місце язик не повернеться назвати «кухнею», це тепер «пані студія», і природно, що всілякі фіраночки, подушечки, жалюзі і гобеленчики стали неодмінними атрибутами, «душею» нового кухонного образу.

Весь наш спосіб життя виводив на перший план кухню. Саме тут обговорювалися всі головні питання внутрішньої та зовнішньої політики, культури й постачання; тут під каву, а іноді й під гітару жебоніли найщиріші і найдушевніші бесіди. Самі поняття «кухня» і «дім» поєднані у свідомості багатьох поколінь людей. Місце, що є сховком від усіх напастей, за чиїми стінами залишаються не тільки негода, а й стрес, тривога, неприязнь. І щоранку, виходячи на кухню, ми, не задумуючись над цим, заряджаємося енергією затишку, котрий іде не лише від меблів, а й від запаху кави, від домашнього улюбленця, який метушиться під ногами, і від того тепла, яким оповитий світ кухні.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі