УКРАЇНСЬКА СТОМАТОЛОГІЯ: ВІД «ЗУБИЛА» — ДО ЛАЗЕРА

Поділитися
— Я найбільше на світі боюся темряви та стоматологів. — Ну, стоматологів, зрозуміло. А темряви чому?..

— Я найбільше на світі боюся темряви та стоматологів.

— Ну, стоматологів, зрозуміло. А темряви чому?

— Уявляєш, скільки там може бути стоматологів?!

З сучасного фольклору

Страх перед зубним лікарем «інтернаціональний», і сидить у нас десь на генетичному рівні. Тривалі роки дантисти дивилися на таке до себе ставлення як на щось неминуче, намагаючись заговорювати зуби маловтішними обіцянками на кшталт «потерпіть трохи» і «це буде зовсім не боляче». Проте відтоді як стоматологія почала перетворюватися на потужну індустрію, у дантистів виникло стійке бажання реабілітуватися в очах пацієнтів.

З’явилися стоматологічні кабінети, в яких під час лікування зубів можна зробити масаж спини, манікюр, холодну маску для очей і гарячі ванночки для ніг. Якщо й це не дозволяє повністю розслабитися, то можна одягти віртуальні окуляри з навушниками та «втекти» до будь-якого екзотичного містечка. А в деяких кабінетах навіть пропонують зробити ін’єкції колагену: щоб розгладити мімічні зморшки і звернути увагу на нові фарфорові зуби.

Тенденція до більш гуманного ставлення до пацієнта, позбавлення його стоматофобії, докотилася й до наших кабінетів. Чимало з них цілком «одомашнені»: радують око свіжим ремонтом, квітами та живописом, ліричною музикою, що звучить під час прийому. До того ж тепер ніхто не намагається випробувати пацієнтів на міцність, і тому навіть перед відносно безболісною процедурою лікар пропонує анестезію.

— За останні 10—15 років у стоматології, як ні в жодній іншій спеціальності, здійснилася технічна революція. Особливо це стосується терапевтичної та ортопедичної галузей, — переконаний президент Асоціації стоматологів України професор Микола Данилевський. — З’явилася якісно нова апаратура, лікарські речовини та пломбувальний матеріал для досконалішого оброблення кореневих каналів, відновлення зубів і протезування, про які ми раніше й не мріяли. Коли я тільки розпочинав працювати, у кабінетах стояли зуболікарські машини-прядки, які доводилося обертати ногами.

— Чи відрізняються методи роботи українських дантистів і їхніх закордонних колег?

— Порівнюючи технології, що використовуються в нашій країні і за рубежем, можна дійти висновку: вони ідентичні. Ми вийшли на міжнародний рівень. У країні щорічно проводиться близько 10—12 виставок-продажів, під час яких проходять семінари, читають лекції провідні стоматологи країни та світу, а представники фірм не тільки пропонують свою продукцію, а й навчають лікарів роботі з нею.

— Є думка, що в нас рівень стоматології нижчий...

— Лихо наше в тому, що ми ще не можемо забезпечити всіх лікарів необхідним устаткуванням і матеріалами. Що ж до підготовки вітчизняних стоматологів у навчальних закладах, то їх навчають усім методам, що існують сьогодні у світі.

За останні десять років, вважає президент Асоціації ортодонтів України професор Петро Фліс, зроблено значний ривок у стоматології взагалі й в Україні зокрема. Якісна стоматологія стала доступнішою. З’явилося багато сильних і безпечних анестетиків (на «хіт» минулого лідокаїн у багатьох виникала алергія), значно поліпшилися інструментальні можливості хірурга. Хоча на професіональному рівні ми навіть за тих часів не дуже поступалися західним дантистам. «Ті пломби, що ставила мені моя мама ще 30 років тому, — переконує Петро Семенович, — із «радянських» матеріалів і на «радянському» ж устаткуванні, стоять дотепер. Чимало залежить від того, як лікар опрацює хворий зуб, як поставить пломбу, тобто від його професіоналізму. Звичайно, не можна скидати з рахунків матеріали та устаткування, та робити ставку лише на них не можна. Що ж до технічних можливостей, то немає технологій і методик, які б застосовувалися на Заході й не використовувалися в нас».

У роті — картинна галерея та «мобільник» на додачу

Такі технічні можливості української стоматології (деякими новими матеріалами наші лікарі часом починають працювати раніше, ніж західні дантисти) за відносної дешевизни цін (у середньому на порядок) залучають до нас навіть закордонних пацієнтів. А в зв’язку з тим, що в Німеччині відбулася реформа охорони здоров’я, і стоматологічні послуги були виключені з медичної страховки, наші медики прогнозують значний притік пацієнтів із-за кордону. Що, загалом, не дивно: сьогодні в Україні можна вирішити практично всі проблеми, пов’язані з красою посмішки.

Так, майже в кожній стоматологічній поліклініці пацієнту пропонують воістину революційний метод стоматології кінця минулого століття — імплантацію, яка прийшла на зміну зйомним протезам (інша річ, що здійснюють такі операції в основному в приватних клініках, куди направляють і пацієнтів із муніципальних). Завдяки їй можна відновити зовсім зруйнований зуб, не чіпаючи при цьому сусідні.

— Зовнішньо дентальний імплантант, — розповідає хірург кафедри стоматології Київської медичної академії післядипломної освіти ім. П.Шупіка Сергій Кабанчук, — виглядає як звичайний стрижень діаметром три-п’ять міліметрів. Загалом вживляння в кісткову тканину щелепи штифта, на який кріпиться металокерамічний протез, робиться вже давно. Схожі дослідження велися ще в 80-х роках у СРСР, а в Харкові навіть був центр з імплантації. Однак потім, певне, якісь експерименти закінчилися невдачею, проведення імплантацій заборонили, а саму імплантологію проголосили лженаукою. (Невдалим виявився вибір матеріалу для виробництва стрижнів: той був неміцним і швидко відторгався. Нині для цього використовують титан, цирконій, гідрооксиопатит і деякі інші метали, що приживляються в яснах як «рідні». — Т.Г.) Знову вона почала розвиватися в нашій країні лише з середини 90-х, але вже базуючись на західних розробках.

У результаті класних вітчизняних фахівців у цій галузі можна, без перебільшення, перелічити на пальцях. Саме тому частенько використовують «вахтовий» метод: хірурга-імплантолога запрошують з іншої клініки (деякі фахівці колесять по всій країні) лише на кілька днів, підбираючи йому на цей період відразу кілька пацієнтів.

Не менш революційні зміни сталися й в сфері естетичної реставрації. Так, якщо раніше зуби, «побиті» із зовнішнього боку карієсом, доводилося просто ховати, то тепер усе можна сховати тонкими керамічними пластинками чи вкладками з фотополімерних матеріалів, що приклеюються на попередньо обточений зуб полімерним цементом. Роблять це двома способами. Спочатку виготовляють зліпок щелепи й проводять комп’ютерне сканування зубів. На підставі цих даних у лабораторії в особливих печах «випікається» готовий вінір (тонке облицювання для зовнішньої поверхні зуба). Можна не ускладнювати справу і виготовити пластинку з геліокомпозиту прямо в стоматологічному кріслі. Щоправда, виглядає це, на думку фахівців, не так природно.

Якщо, приміром, не хочеться вбивати сильно зруйнований, але все ще живий корінний зуб, на якому не триматиметься жодна, навіть найнадійніша пломба, можна спробувати встановити вкладку. Її роблять із пресованої кераміки чи кераміру, випалюючи, як і вінір, у печі, і кріплять на залишках зуба композитним цементом.

Нещодавно з’явилася й зовсім фантастична річ: лікування карієсу без бормашини — з допомогою різноманітних хімічних препаратів, що цілком безболісно «виїдають» зруйновану тканину зуба. Щоправда, застосовується цей метод лише в небагатьох клініках і поки що лише для лікування молочних зубів. Якщо ж без свердління не обійтися, то можливий більш обережний метод введення анестетика: не шприцом, що викликає жах у кожної дитини, а з допомогою комп’ютерної системи — практично безболісно і не викликаючи психологічного дискомфорту.

Останніми роками активно рекламується ще один вид естетичної стоматології — відбілювання зубів. Взагалі, більшість стоматологів проти подібної маніпуляції. Адже в її назві пропущене одне дуже важливе слово — «хімічне». Тобто емаль зуба піддається руйнації (а не полірується і чиститься, як думає багато хто) з допомогою активних препаратів. У сполученні з тим, що людина продовжує вести колишній спосіб життя — пити чай, каву, курити чи перебувати в прокуреному приміщенні, зуби знову темнішають, але вже набагато швидше. Крім відбілювання, сучасний стоматолог може запропонувати і професіональне чищення зубів — ультразвукове та повітряно-абразивне. Звичайно їх використовують для видалення з емалі зубного каменю та пігментних плям.

З’явилися можливості й для тих, хто любить епатувати. Сучасні технології дозволяють розмістити на зубах цілу мініатюрну картинну галерею — на кожному зубі свій мальовничий шедевр. Є мода на золоті фікси, декоративні накладки з коштовних металів і каменів. А два американських інженери навіть додумалися розмістити в корінному зубі мобільний телефон. Завдяки йому, голос співрозмовника можна чути прямо в голові: вібрації з зуба передаються безпосередньо у внутрішнє вухо, забезпечуючи ясний звук. Пристрій являє собою низькочастотний приймач і механізм для програмування і управління телефоном.

Та розпочинається все з діагностики. І якщо в огляді, який проводить лікар, не змінилося практично нічого, то в методах технічної діагностики — багато чого. При первинному огляді, як і колись, роблять панорамний рентгенівський знімок: він дає найзагальнішу інформацію про стан ротової порожнини. Якщо цього не досить, роблять прицільний знімок на візіографі (рентгенівський апарат, сполучений із монітором комп’ютера) чи комп’ютерному томографі. Комп’ютерні технології дозволяють збільшити до потрібних розмірів будь-яку незрозумілу на екрані ділянку, визначити його реальні розміри, подивитися на нього в негативі й у кольоровому позитиві, у будь-якому ракурсі. Це дозволяє вчасно і точно ставити діагнози, у тому числі й такі, які раніше, через недосконалість техніки, встановлювалися лише випадково.

До речі, у деяких потужних приватних клініках є кабінети, обладнані всім необхідним не лише для лікування, а й для діагностики, і пацієнту навіть не доводиться залишати крісло, щоб зробити рентген. А в стоматологічні установки вмонтовані комп’ютери з моніторами і відеокамерами, завдяки яким хворий сам може бачити, що відбувається в нього в роті, і наскільки йому необхідне запропоноване лікарем лікування.

Перший візит — профілактичний

Гуманізація стосунків лікаря та пацієнта найбезпосереднішим чином вплинула не лише на зовнішній вигляд стоматологічних кабінетів і застосування знеболювальних, а також на тактику й стратегію лікування хворих. Сьогодні, і про це каже більшість вітчизняних стоматологів, упор робиться на профілактиці. Крім звичайного лікування, стоматолог-терапевт із хорошої поліклініки навчає навичкам грамотного догляду за порожниною рота, підбирає індивідуальний гігієнічний режим, рекомендує раціональну систему харчування та в разі потреби призначає вітамінно-мінеральні комплекси.

Крім того, оскільки лікування навіть у бюджетних установах стало переважно платним, лікарі знаходять час для більш змістовного спілкування з пацієнтами й навіть для профілактичних оглядів. Останнє дуже важливо для дітей.

— Перший візит до стоматолога має бути профілактичним, — вважає доцент кафедри стоматології Київської медичної академії післядипломної освіти ім. П.Шупика Ірина Мазур. — Щоб не було психоемоційної травми, дитина в свій перший прихід має просто познайомитися з лікарем, із кабінетом, можливо, провести показовий урок чищення зубів. Головне завдання лікаря зробити так, щоб у дитини не було карієсу. Сьогодні ж є всі можливості для надійної профілактики.

«Жувальні» зуби можна покрити фтористим лаком: уже є дуже хороші, у тому числі й з естетичної точки зору — за колишніх років вони були непрезентабельного жовтого кольору. Сучасний же лак легко наноситься пензликом на зуби, не змінює їхній колір та надійно захищає від інфекції. У багатьох дітей (та й дорослих) розвивається карієс шостого зуба на жувальній поверхні, який являє собою заглиблення, в якому відкладаються різноманітні бактерії. Ці так звані фісури дуже погано обчищаються, до того ж емаль на них незріла. Нині з’явилися спеціальні герметики, якими нічого не варто залити очищену поверхню. Якщо ж карієс усе-таки прогресує, то потрібні радикальніші засоби. Наприклад, спеціальні капи: у них заливається гель, і вся система встановлюється на зуби.

Замість бормашини — лазер, замість
лікаря — робот

Втім, кажучи про те, що в Україні застосовують вже наявні на Заході технології, слід уточнити: йдеться лише про добре апробовані та широко застосовувані методи. Так, ультразвуковим чи лазерним обробленням кореневих каналів — без традиційної бормашини — у нас поки що ніхто не займається, навіть потужні приватні клініки. Хоча технологія ця неймовірно вигідна як із погляду економії часу та знеболювальних, так і зручності в застосуванні, і якості виконуваних робіт. Для свердління зубів і розтину ясен лазерна установка використовує потужний потік води, а аерозоль, що нагадує яскравий лазерний промінь, не заподіює болі, оскільки є природним анастезуючим засобом. Поза тим що процедура безболісна, вода приводить до східчастого проходження кореневого каналу, і пломба легше сідає в порожнину.

Аналогічні справи й з лазерною діагностикою, що неймовірно ефективна для виявлення карієсу, який тільки розпочинається. Рентген виявляє це захворювання вже на стадії руйнації. А нагрітий променем звичайного напівпровідникового інфрачервоного лазера зуб сам починає випромінювати світло в інфрачервоному діапазоні. У результаті стають видними навіть найменші тріщини в емалі та порожнині всередині зубної тканини. Втім, і на Заході такі технології є лише в окремих центрах.

Існують вже й нові технології установки імплантантів. Процедура ця, як відомо, дуже тривала. Після кількох операцій людині доводиться місяцями чекати, поки все заживе. За допомогою же сучасних комп’ютерних технологій хірург сканує порожнину рота й відсилає інформацію в лабораторію, де виготовляють шаблон і міст. Поміщений на ясна шаблон допомагає повністю узгодити прикус із верхніми зубами, до того ж на ньому є отвори, що спрямовують свердління і дозволяють гранично точно визначити положення імплантанту. У результаті протез встановлюється всього за годину, і протягом тижня усе заживає.

Понад те, нещодавно додумалися позбутися не лише бормашини, а й, у деяких випадках, і самого дантиста. Так виник перший стоматологічний робот — автоматизована система «Robodent» — що дозволяє робити імплантацію надзвичайно точно.

Вітчизняні вчені такими розробками в галузі стоматології не займаються. Дослідження в основному стосуються терапії та профілактики хвороб зубів і ясен.

— Для нашої школи вчених-стоматологів характерний загальнобіологічий підхід до вирішення стоматологічних проблем, — розповідає директор Інституту стоматології АМН України (м. Одеса) професор Костянтин Косенко. — Наші стоматологи разом із представниками теоретичних дисциплін є співавторами ряду оригінальних наукових розробок, концепцій і теорій, що використовуються не лише в стоматології, а й інших галузях медицини. Це роботи в сфері пошуку засобів фармакопрофілактики, так званих пародонтопротекторів (препарати попередження пародонтиту — причини втрати зубів у літньому віці), які відповідають сучасному світовому рівню. Вивчаються нові можливості лікування та профілактики основних стоматологічних захворювань — карієсу та його ускладнень, пародонтиту, стоматитів, щелепно-лицевих травм. Ведеться розробка препаратів, що позитивно впливають не лише безпосередньо на стоматологічні захворювання, а й на захисні системи всього організму. Розроблено цілу серію гігієнічних засобів, що мають лікувально-профілактичну дію (зубні пасти, еліксири, жувальні таблетки).

У перспективі — дослідження в галузі клітинної біології. Відомо, що одна з причин передчасної втрати зубів — ушкодження волокнистих структур фіксації коренів зуба. Тому ведеться розробка принципово нових методів, зокрема, використання донорських клітин — продуцентів колагенових волокон. Цей шлях регенерації пародонту здається сьогодні найперспективнішим.

До речі

Саме в нашій країні ще 1928 р. в Одесі відкрили єдиний (на той час) у СРСР і у світі науково-дослідний інститут стоматології, розробки якого, зокрема, лягли в основу підходів до профілактики та лікування масових стоматологічних захворювань.

За принципом «хто як може»

Та, мабуть, головна відмінність вітчизняної стоматології від західної в професіоналізмі так званого «середнього» лікаря.

— На Заході більше уваги приділяється мануальним навичкам, котрі студенти аж до п’ятого курсу відпрацьовують на спеціальних манекенах — фантомах, — коментує директор Інституту стоматології, завідувач кафедрою стоматології Київської медичної академії післядипломної освіти ім. П. Шупика професор Олексій Павленко. — Сьогодні такі фантомні класи починають створюватися й у нас, та в основному студенти вчаться безпосередньо на живих пацієнтах.

Оскільки екологія, спосіб життя, а також харчування в нас і за кордоном відрізняються, то в українців помітно інша структура емалі, дентину, пародонту. Отже, по-різному поводяться і стоматологічні матеріали. Відрізняється й підхід лікаря до пацієнта: на Заході він прагматичніший. До того ж до його компетенції входить виключно порожнина рота — всіма іншими проблемами, навіть прямо пов’язаними з хворобами зубів і ясен, він не займається. У нашій системі навчання більше уваги приділяється комплексному підходу до лікування хворого, загального стану його здоров’я, наслідком якого часто і є стоматологічні захворювання.

У розвинених країнах усе побудовано таким чином, що якщо лікар добре навчався, то він буде забезпечений усім: сучасною клінікою, технологіями, інфраструктурою, кваліфікованим допоміжним персоналом. Тому там існує орієнтація на успішного лікаря — як це, власне, було в нашій країні до розвалу Радянського Союзу. У нинішній Україні ситуація інша.

Умови роботи та професіоналізм вітчизняного стоматолога, який має приватну практику, докорінно відрізняються від таких у західного. Більшість наших лікарів набираються досвіду та знань за принципом «хто як може». Ще в дев’яностих роках багато хто освоїв імпортні стоматологічні матеріали, які були настільки кращими за вітчизняні, що навіть застосування окремих технологій давало неймовірні результати. У сполученні зі зручним розташуванням (маленькі зуболікарські кабінети зазвичай розташовуються прямо в житлових будинках) це дотепер дозволяє більшості «приватників» успішно конкурувати на ринку.

Численні маркетингові дослідження показали, що наші люди, навіть за наявності певного матеріального статку (що вже казати, якщо його немає!), переважно лікуються нехай і гіршими препаратами та матеріалами, зате дешевшими. За цим же принципом часто вибирається і лікар: ставить пломби дешевші, отже — він кращий. У результаті більшість дантистів не зацікавлені в підвищенні професіонального рівня, освоєнні нових технологій — адже це спричиняє підвищення вартості послуг, які він надає.

Втім, у більшості випадків самі лікарі практично нічого не мають із тих сум, які платять пацієнти. За словами стоматолога однієї зі столичних клінік, усе іде на матеріали і... керівництву. Чимало представників «хлібної» професії виживають лише завдяки присадибним ділянкам.

Якщо ж говорити про працівників приватних клінік, то вони, зазвичай, отримують значно більше, проте потрапляють у найсправжнісеньке «рабство». Чимало комерційних центрів «вичавлюють» із працівників усі «соки», примушуючи працювати без відпусток і часто — цілодобово. П’ять-шість років такої роботи можуть грунтовно підірвати здоров’я, в основному нервову систему та зір.

Що ж до здібностей окремого лікаря, то тут слід враховувати таке. Оскільки рівень освіти та практичні навички нижчі, ніж у західних колег (хоч що там казали б наші медичні чиновники), то дуже важливо, де він працює, наскільки він оснащений усім необхідним. Тому в нас передусім потрібно вибирати не лікаря, а клініку чи фірму, в якій він працює.

У цьому плані найзручніший варіант — великі стоматологічні фірми, що працюють за передовими світовими технологіями. Як правило, це компактні, затишні приміщення, оснащені всім необхідним для комплексного лікування пацієнтів — аж до власних лабораторій з виготовлення зубних протезів. Від більшості державних клінік вони відрізняються чіткою профілізацією всього персоналу: лікар, що спеціалізується на встановленні протезів, ніколи не візьметься за відбілювання чи пломбування каналів. Завдяки такому командному підходу до проблеми пацієнта та великої кількості сучасних технологій, що знаходяться в одному центрі, вони можуть успішно конкурувати з західними лікарями, які часто практикують. Адже навіть найбагатший з них не в змозі на високому рівні опанувати всі технології та самостійно купити все необхідне устаткування.

Таких центрів у нас, прямо скажемо, не надто багато, та й ціни в них по кишені не кожному.

Проте, у них є ще одна важлива перевага — договір, що підписується з кожним пацієнтом. Як уже йшлося, у нашій країні можна вирішити всі стоматологічні проблеми на світовому рівні. З невеличкою обмовкою: якщо потрапиш до рук грамотного та вмілого лікаря. Система захисту прав пацієнтів у нас поки що в зародковому стані, тому довести свою правоту й домогтися компенсації чи усунення нанесеної невмілим лікарем шкоди здоров’ю практично неможливо.

Особливо, якщо на руках немає жодного документа, що підтверджує факт лікування в даній установі: медичної картки, договору або хоча б касового чеку. Найчастіше таким формальностям пацієнти не надають значення. Тим часом відсутність документа знижує відповідальність лікаря, як наслідок, якість його роботи і позбавляє пацієнта можливості отримати компенсацію — навіть у вигляді безкоштовного виправлення дантистом власних помилок.

До речі

Буває, зрадівши грошовитому клієнту, дантист починає «лікувати» цілком здорові зуби чи настійно рекомендувати зайві в даному випадку маніпуляції. Через цю причину багато хто відкладає візит до стоматолога навіть у випадку явного розвитку хвороби. Щоб уникнути подібного, професіонали радять вибирати лікаря, якому повністю довіряєш, чи підстрахуватися, зробивши повну діагностику в великому державному чи комерційному центрі. В деяких із них нададуть не тільки комп’ютерні знімки, а й поетапний план лікування з чіткою вказівкою, що, як і в якій послідовності потрібно робити.

* * *

Попри останні досягнення стоматологічної науки та гуманізацію галузі, лікування зубів, як і раніше, залишається справою клопіткою та дорогою. Причому не лише в нашій країні. І, найшвидше, найближчими десятиріччями в цьому сенсі нічого не зміниться. Що ж до самих методів лікування, то цілком можливо, на нас очікує чергова революція.

Про це, зокрема, свідчать сенсаційні дослідження американських учених. Вони зуміли «розбудити» ген, «що спав» у птахів протягом, як мінімум, 70 млн. років (від часу існування динозаврів), у результаті чого вдалося вживити ембріонам курчат рудиментарні зуби. Хоча в сучасних птахів і немає зубів, їх далекі предки могли похвастатися дзьобами з різцями. Та ген, що запускає ріст зубів, не зник безвісти, залишаючись у ДНК пернатих без «діла». Експеримент дає підставу припустити, що коли-небудь удасться включити аналогічні гени, що управляють ростом зубів, і відновлюють зруйновані без будь-яких протезів і навіть донорських клітин. Урешті-решт, виріс же молочний зуб у 125-річного індійця, який давно втратив усі корінні...

До речі

Проведене Інститутом стоматології опитування показало: більшість людей використовують звичайні зубні пасти, не наділяють належної уваги очищенню міжзубних проміжків, не вміють правильно вибрати зубну пасту (як правило, використовують найрозрекламованіші).

Утім, проблеми з зубами з’являються задовго до прорізування корінних. Сьогодні навіть однорічні малята страждають від карієсу. Що не дивно: сьогодні дуже рідко народжуються цілком здорові діти. Неблагополучна екологічна обстановка, а також стреси та хвороби матері під час вагітності найбезпосереднішим чином позначаються на здоров’ї дитини. А зуби — це своєрідне дзеркало здоров’я, в якому відбиваються чимало соматичних захворювань. Згодом хвороботворні бактерії (а їх на наших зубах живе близько 500 видів) із молочних зубів легко потрапляють на зачатки постійних, руйнуючи їх. У результаті, згідно зі статистикою, до 12 років у будь-якого підлітка уражено карієсом мінімум два зуби, або цих зубів немає зовсім.

Тим часом грамотний догляд за зубами і яснами здатний допомогти позбутися нальоту, що кишить бактеріями, й запобігти безлічі проблем у майбутньому. Найстаранніше потрібно чистити зуби ввечері: пастою та спеціальними щіточками, а також нитками — для очищення міжзубних просторів. Деяким не зашкодить чистити й язик — для цього також є спеціальні щіточки. Після цього бажано прополоскати рот фтористим ополіскувачем, який не тільки надійно охороняє зуби від бактерій, а й освіжає. Якщо все зроблено правильно, то вранці досить лише прополоскати рот ополіскувачем чи просто з’їсти яблуко — його сік також ефективно очищає зуби. (Цією властивістю яблук, до речі, користуються їжаки: саме з цією, зовсім не гастрономічною, метою вони носять на собі яблука.) Якщо ж розвився пародонтит чи карієс, то щоденні процедури ускладнюються.

До речі

Якщо лікувати зуби сьогодні не боляче, то питання оплати послуг дантиста залишається неймовірно болючим — для всіх учасників процесу. Навіть мінімальне стоматологічне втручання сильно впливає на бюджет пацієнта.

Так, консультація (огляд) лікаря в комерційних і госпрозрахункових поліклініках коштує в середньому 10—15 грн., разом із рентгеном сума збільшується на 5—60 грн. Пломба, залежно від складності матеріалу, що використовується, та форми власності медустанови, обійдеться в суму від 30 грн. до 150 доларів. Імплантація — від 500 до 1000, знову-таки в у.о. При цьому не варто думати, що штучний корінь протримається все життя, що залишилося: мінімум п’ять років (за статистикою він у середньому тримається десять років), а максимум залежить від способу життя і стану здоров’я.

За коронку з напилюванням попросять мінімум 50 грн., із металопласмаси — 120 грн., металокераміки — 50, але вже у валюті. За повний зйомний протез доведеться викласти від 100 до 200 грн., установку вінірових пластинок — у середньому по 260 грн. Ультразвукове чи повітряно-абразивне чищення зубів обійдеться в 200 грн. за кожну щелепу, стільки ж — хімічне відбілювання.

Крім того, у процесі лікування може знадобитися серйозне хірургічне втручання чи деякі інші додаткові процедури — також не безплатно. У результаті ваші зуби стають воістину «золотими». Особливо для малозабезпечених верств населення, які з трудом збирають гроші на лікування. Саме тому деякі заповзятливі організації розпочали надавати спеціалізовані кредити — на оплату стоматологічних послуг.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі