SHELL: НОВЕ КЕРІВНИЦТВО І СТАРІ ОБВИНУВАЧЕННЯ

Поділитися
Заява компанії Royal Dutch/Shell, що її підтверджені резерви виявилися завищеними на 20 відсотків, зроблена ще в січні, стала справжнім шоком для учасників нафтового та фондового ринків...

Заява компанії Royal Dutch/Shell, що її підтверджені резерви виявилися завищеними на 20 відсотків, зроблена ще в січні, стала справжнім шоком для учасників нафтового та фондового ринків. Акції компанії в цілому подешевшали на 10,8 відсотка, а експерти досі обговорюють, яким чином компанія, що займає п’ятий рядок у списку нафтових гігантів, втратила п’яту частину своїх запасів. Цим самим питанням зацікавилася й американська Комісія з цінних паперів (SEC). Джін Джілеспі, аналітик Howard Weil Labouisse Friedrichs, вважає такий результат найбільшої за всю історію галузі переоцінки резервів у бік зменшення неминучим. Компанія, що переглядає свої резерви вже третій рік поспіль, має, за його словами, стати більш «контрольованою і дисциплінованою».

Особливий інтерес експертів з самого початку викликала роль Філіпа Воттса, і не лише тому, що на момент оголошення про скорочення резервів він був керівником компанії. Доти сер Воттс відповідав у Shell за пошуково-розвідувальні роботи й видобуток, і саме він мав найкраще знати міру достовірності даних про нові нафтові та газові родовища. Саме під його керівництвом запаси нових родовищ у Нігерії та Австралії отримали статус «підтверджених», а нині постає питання, чи є там узагалі ці 3,9 мільярда барелей, які з кінця 1990-х років фігурували у фінансових показниках компанії. Природно, що вимоги відставки сера Воттса прозвучали відразу ж після скандальної заяви. Однак, як заявив сер Воттс, у відставку йти він не планує й залишиться на своїй посаді до 2006 року. Проте минулого тижня і йому, і Вальтеру ван дер Війверу, який до останнього часу відповідав за пошуково-розвідувальні роботи та видобуток, усе-таки довелося залишити свої посади. Новим керівником компанії призначено Джероєна ван дер Віра, який раніше керував її датською філією. Повідомлення про зміну глави концерну відразу ж викликало зростання котирувань її акцій на 3 відсотки, проте не зняло всієї гостроти питання про легітимність дій колишнього керівництва.

Ван дер Вір на прес-конференції, присвяченій його призначенню, на пряме запитання з цього приводу відповідати відмовився, пославшись на те, що розслідування ще не завершене. Якщо це розслідування виявить незаконні дії колишнього керівництва, то компанія має виплатити величезні штрафи органам нагляду, а також відповідати в суді на колективні позови акціонерів, обурених різким зниженням котирувань акцій. Нині вже подано вісім таких позовів, і, ймовірно, у міру розгляду їх кількість зросте.

Ситуація ускладнюється тим, що акції концерну Royal Dutch/Shell торгуються як акції двох окремих компаній, Royal Dutch Petroleum у Голландії і Shell Trading Transport у Лондоні. До того ж обидва види торгуються на Нью-Йоркській біржі. І відповідальність за можливі порушення в цих країнах передбачена різна — від громадського осуду і/чи штрафів у Великобританії до кримінальної відповідальності у США. І хоча в прес-релізах компанії стверджується, що як нинішнє, так і попереднє керівництво йде назустріч будь-яким перевіркам, журналістам не вдалося зв’язатися із самим сером Воттсом. Проте в зарубіжній пресі звістка про його відставку подається не як символ перемоги акціонерів, які мають дедалі більшу вагу у фінансованих ними компаніях, а як демонстрація перемоги голландської сторони «двоголового концерну», в якому співвідношення сил тепер характеризується як 60 до 40 на користь Нідерландів.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі