Покаталися. А хто і попляжився...

Поділитися
Питання «Куди поїхати взимку?» перед гірськолижниками не стоїть. А от як вибрати найбільш підходяще з усього велетенського потоку пропозицій українських турфірм?....

Питання «Куди поїхати взимку?» перед гірськолижниками не стоїть. А от як вибрати найбільш підходяще з усього велетенського потоку пропозицій українських турфірм?.. Усе залежить від особистих уподобань і, безумовно, фінансових можливостей.

«Сніжний» рейтинг

Нинішнього року пропозицій українських турфірм побільшало: розширився список традиційних гірськолижних курортів, додалися й деякі нові турпродукти. Щоправда, назвати цей список повним теж не можна. Наприклад, в Україні мало хто пропонує курорти нашої найближчої сусідки Румунії.

Гірськолижні симпатії українців, за даними провідних українських турфірм, розподіляються приблизно таким чином. На першому місці — Карпати, друге поділяють Польща та Словаччина, «бронза» дісталася Австрії, на четвертому місці — Туреччина й Андорра (на всі ці напрямки є чартерні рейси, в основному під час новорічних свят). Дещо менше пропонують гірськолижні курорти Болгарії, Словенії та Чехії і ще менше — Швейцарії, Франції й Італії. Пропозиції по цих країнах, як правило, не включають у каталоги — тури розробляють винятково на замовлення.

На думку більшості опитаних спеціалістів, цього сезону ситуація з візами принаймні не погіршилася. Найкраще працює посольство Польщі, втім, особливих претензій немає і до більшості представництв інших країн. Однак спеціалісти рекомендують звертатися в турфірми якомога раніше — адже після 20 грудня чимало посольств закриваються на канікули.

За попитом навздогін

Про карпатський бум говорять уже кілька років поспіль. За даними Українського гірськолижного клубу, щороку попит на українські гірськолижні курорти збільшується приблизно на 30%. Найпопулярнішими залишаються Славське, Ясиня та Яремча. Хітом цього сезону, можливо, стане Буковель.

Вартість відпочинку в Карпатах — 100—500 доларів за сім—десять днів, хоча є й дорожчі пропозиції. У деяких пансіонатах ціни на Новий рік сягають 100 доларів (і більше) за добу проживання. Вартість прокату обладнання — 20—70 грн. на добу, паркування авто — приблизно 10 грн. на добу.

Часто невирішеним на карпатських гірськолижних курортах залишається питання громадського харчування. У тому ж Славському всього кілька ресторанів на кілька сотень посадкових місць. І це за пікового потоку в 10 тисяч чоловік щодня! На жаль, бракує і «апре-скі» (розваг «крім лиж»). Окрім того, на цьому курорті обслуговуючого персоналу вп’ятеро менше, аніж це встановлено нормами сучасної туріндустрії. У цілому розвиток туристичної інфраструктури в Карпатах, вочевидь, просто не встигає за зростанням попиту.

Найпопулярніші

Навіть попри торішнє запровадження віз, українці не розлюбили Польщу. Візи відкривають швидко (за два дні), безкоштовно і безпроблемно, тож польські курорти продовжують входити у число найпопулярніших в Україні.

Цього року ціни на Польщу трохи зросли: воно і зрозуміло — Євросоюз як-не-як. У списках пропозицій по Польщі на першому місці, традиційно, Закопане. Деякі турфірми пропонують й інші курорти — наприклад, Щирк і Криницю. За словами знавців, катання в Щирку краще, аніж у Закопане, але за інфраструктурою й розвагами Закопане поза конкуренцією. Це чудовий курорт для сімейного відпочинку. Там практично немає великих готелів — в основному пропонують невеликі дерев’яні котеджі в національному стилі, із сауною, ресторанчиком, більярдом і прокатом лижного спорядження. Приблизна вартість тижневого туру в Закопане при двомісному розміщенні: від 390 євро — поїзд — автобус, від 418 — поїзд «Київ—Краків» і від 480 — літак. Хоча є пропозиції, особливо на Новий рік, і за 1000 євро. Менеджери турфірм попереджають: купуючи повний турпакет у Польщу за 150 євро, треба бути готовим, як мінімум, до спартанських умов.

Словаччина приблизно в одній ваговій категорії з Польщею. Іноді, щоправда, переважає за рахунок вартості візи (38 євро). Мінімальна вартість тижневого гірськолижного туру в Словаччину: 468 євро — літак і 399 — автобус. Ціна тижня відпочинку в Словаччині в комфортабельніших умовах рівня «чотирьох-п’яти зірок» перевалює і за 1000 євро.

Австрійський феномен

Українські туристи поки не так часто літають до Австрії — просто не кожен може собі дозволити дорогий відпочинок двічі на рік. Однак менеджери українських турфірм в один голос називають цю країну одним із лідерів зимового сезону. Добре «зіграла» Австрія і торік: третину туристів із СНД становили українці.

У чому причини такої любові українців до австрійських курортів? По-перше, цілком нормальна ціна і наявність недорогих чартерів: торік мінімальна вартість тижневого туру становила 290 євро. По-друге, запровадження віз Польщею і деяке зростання цін на Словаччину та Польщу.

Двотижневий гірськолижний тур в Австрію з проїздом поїзд—автобус, «дво-тризірковим» проживанням і екскурсіями обійдеться приблизно в 500 євро. Тижневий новорічний авіатур коштує близько 620 євро («тризіркове» проживання). У непікові дати вартість двотижневих автобусних турів — від 399 євро, десятиденних авіатурів — від 499 євро. Чартери в Австрію здійснюватимуть традиційно до Зальцбурга й Інсбрука (причому не тільки з Києва, а й інших міст-мільйонерів), будуть і традиційні автобусні програми.

Основна перевага австрійських курортів — не тільки ідеальні можливості для катання на лижах, а й маса інших розваг: катання на собачих упряжках і санях, тенісні корти, кегельбан і, що дуже важливо насамперед для прекрасної статі, термальні джерела.

Туреччина чи Ліван?

Нинішнього року в списку зимових пропозицій турфірм дедалі частіше згадують турецькі гірськолижні курорти. Їхня популярність поки не йде ні в яке порівняння з популярністю літньої Туреччини, однак вони мають усі шанси на рівних конкурувати з традиційними європейськими гірськолижними мекками. Головна перевага Туреччини — відсутність віз.

Вартість новорічного десятиденного пакета на турецький курорт Паландокен, включаючи переліт, страховку, трансфер, проживання — 799 доларів (рівень «чотири зірки») і 1299 доларів (рівень «п’ять зірок»). Вартість тижневих турів — 697 доларів («чотири зірки») і 1075 доларів («п’ять зірок»). Гірськолижники будуть приємно здивовані тим, що в цю ціну входить вартість підйомників, чого немає ніде в Європі. Паландокен вважають ідеальним для сімейного відпочинку — тут маса трас для гірськолижників-початківців. Вартість десятиденного новорічного гірськолижного туру на курорт Улудаг — від 720 до 1150 доларів і вище. Чартерна програма проводиться на обидва ці курорти.

Гірськолижний Ліван пропонує поки дуже обмежене число фірм. Основна перевага цієї країни — прекрасна екскурсійна програма, та й ціни на відпочинок цілком розумні. Вартість тижневого туру з перельотом і «тризірковим» проживанням — близько 500 доларів. Щоправда, вибір готелів у Лівані досить обмежений, а траси в основному для початківців. Але! Ліван — одна з небагатьох мусульманських країн, де продається спиртне. Ще одно його перевага — візу відкривають в аеропорті.

Болгарський чинник

Гірськолижну Болгарію мало знають і мало рекламують в Україні. А даремно! Адже гір у Болгарії ще більше, аніж моря, а рівень сервісу цілком європейський. Щоправда, вартість турів в Україні досить висока — а все тому, що немає чартерів (ціни на аналогічні тури в Росії на 150—200 євро менше). Українські турфірми найчастіше пропонують курорти Боровець і Банско. Пампорово серед українців не дуже популярне — занадто вже довгий і незручний трансфер: 250 км від Софії. Ціни на зимову Болгарію порівнянні з цінами на Австрію — тижневий тур із «чотиризірковим» проживанням і перельотом коштуватиме близько 700 євро (після Нового року приблизно на 100 євро дешевше).

У курорт Банско — хіт минулого зимового сезону — було вкладено інвестицій на суму більш як 200 млн. євро. Цього сезону тут відкрили близько 50 нових готелів різного рівня, 20 підйомників і десь 30 км трас. (Утім, цей курорт частіше вибирають не гірськолижники, а «гірськопляжники».) Розвивається і Боровець, де нинішнього року відкрили два нові підйомники, і Пампорово — там відчутно підвищилася «зірковість» готелів (до речі, саме в Пампорово знаходиться єдиний п’ятизірковий готель на гірськолижних курортах Болгарії). Якщо кілька років тому 80% усіх готелів у Болгарії були рівня «двох зірок», то зараз більшість «три-п’ятизірковики». Відповідно, зростають і ціни.

Елітарка

Гірськолижні курорти Швейцарії, Франції й Італії по праву вважають елітними. Місця на ці курорти західноєвропейські туроператори викуповують за рік, тому головний біль їхніх українських колег — нестача вакансій на ці напрямки, оскільки все розкуплено до нас. Заможні ж українці хочуть їхати винятково на відомі курорти.

Не на користь Франції й Італії те, що їхні курорти розташовані далеченько від аеропортів, тобто трансфер займає досить тривалий час. Новорічний тур для сім’ї (двоє дорослих і дитина до 12 років) до Франції на дев’ять днів із «чотиризірковим» проживанням (із напівпансіоном) обійдеться приблизно в 5 тис. євро. Приблизно в тому ж ціновому діапазоні — Італія та Швейцарія. Однак спостерігається деяке збільшення попиту на ці країни: туди їдуть ті, хто вже спробував усе інше.

Сімейні вибирають Фінляндію

Перельотів у самісіньке князівство Андорра, звісно, немає — можна летіти або до Жерони, або до Барселони (Іспанія). На Новий рік будуть чартери в обидва ці міста. Гірськолижна Андорра за ціною співвідноситься з гірськолижною Австрією, а іноді навіть дешевша. Мінімальна вартість десятиденного туру (із чартерним перельотом і «двозірковим» проживанням) — 683 євро. Нагадаємо, що для відвідання Андорри відкривають іспанську шенгенську візу. Дуже важливо для багатьох наших співвітчизників і те, що Андорра — зона безмитної торгівлі, отже, ціни в магазинах — значно нижчі від середньоєвропейських.

Ландшафт Фінляндії — далеко не найсприятливіший для любителів гірськолижного спорту (найвища гора — усього 1365 м). Проте на цю країну продовжує існувати попит серед апологетів зимових видів спорту і вона прекрасно підходить для сімейного зимового відпочинку. Тут чудові криті аквапарки і маса інших «сніжних» розваг — катання на санях і на оленячих упряжках, зустріч із Санта-Клаусом тощо. Вартість тижневого новорічного туру з «чотиризірковим» проживанням і чартерним перельотом — від 956 євро (на Новий рік планується кілька чартерів).

Росія стала активно пропонувати Румунію ще три роки тому, в Україні ж цей напрямок лише починає розвиватися. На відміну від українських Карпат, у румунських — чудові система підйомників і можливості для катання, а також цілком прийнятні ціни. Вартість групового туру — від 210 євро. Візу відкривають за тиждень (ціна — 15 євро), але документи бажано подавати за два тижні до дати запланованого виїзду.

Вкрай нечисленні турфірми пропонують і маршрути по Словенії. І зовсім не тому, що їй нічого запропонувати: місцеві курорти облюбували німці, австрійці та швейцарці, самі словенці навіть стверджують, що вони були першими європейцями, котрі стали на лижі. Не кусаються й тутешні ціни. Причина в іншому: в Україні немає посольства Словенії, щоб відкрити візу турфірмі доводиться переправляти ваш паспорт на перекладних у Будапешт, так само одержувати його назад. Для туристів це не проблема, єдине — про відпочинок слід подумати мінімум за три тижні. Вартість групового двотижневого туру (поїзд до Чопа — автобус) — 495 євро плюс вартість візи. Тижневий тур з авіаперельотом коштуватиме від 1000 євро.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі