На допомогу люблячим

Поділитися
Питання, пов’язані з усиновленням, надто з міжнародним, — тема дуже непроста й делікатна для України...

Питання, пов’язані з усиновленням, надто з міжнародним, — тема дуже непроста й делікатна для України. За найприблизнішими оцінками, у країні понад 100 тисяч дітей-сиріт. Цю цифру, як вважають фахівці, озвучив невідомо хто і невідомо чому. Насправді маленьких українців, яким потрібна батьківська опіка, набагато більше.

Міністерство України у справах сім’ї, молоді та спорту ініціює проведення року національного усиновлення. Книжка «Приемные ангелы» Н.Міщенко, видана за її підтримки, саме й присвячена питанням усиновлення та влаштування в сім’ї дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківської опіки. Тут йдеться не про законодавство України в цій сфері, хоча й про нього теж. Книжка написана для тих, хто задумався про можливість подарувати майбутнє маленькій людині, позбавленій батьківських пестощів та тепла. «Як усиновляти? В якому віці? Казати правду про усиновлення чи зберегти все в таємниці? Які документи оформляти? Як підготуватися до першої зустрічі? Як підготувати рідню? Які можливі форми влаштування дітей-сиріт, крім усиновлення?» Відповіді на ці та багато інших запитань, підкріплені реальними, «живими» історіями з фотографіями з життя усиновлених дітей і усиновителів, ви знайдете в книжці «Приемные ангелы».

Часом прийомну дитину майбутні батьки бачать такою собі гарною ангелоподобною істотою, на яку дуже чекають, але погано собі уявляють не тільки те, якою вона буде, а й те, навіщо їм самим це потрібно. Відповідно до опитування, проведеного Державним інститутом проблем сім’ї та молоді в 2006 році, дані якого наведено в книжці, найбільш частими мотивами для усиновлення були відсутність власних дітей (77%), бажання допомогти дітям, співчуття (45%), так склалися обставини (30%), із релігійних міркувань (7%) і матеріальна зацікавленість (8%). На жаль, «часті випадки, коли шляхом усиновлення люди намагаються розв’язати власні проблеми, самоутвердитися або врятуватися від нудьги», — вважає автор.

Книжка «Приемные ангелы» складається з чотирьох розділів і охоплює всі аспекти до, під час та після усиновлення: розпочинаючи з моменту, як діти потрапляють до дитячого будинку; розповідає про сурогатне материнство; про міфи з приводу генетики та спадковості; про мотиви, які спонукають людей усиновити дитину, і закінчуючи тим, із чим вони можуть зіштовх­нутися як у процесі усиновлення, так і після нього, причому залежно від віку усиновленої дитини.

У главі «Усиновлення як подія громадського життя» наведені приклади відомих осоіб, які усиновили дітей, а також факти, що стосуються державної політики в питаннях сімейного виховання, про усиновлення українських дітей іноземними громадянами й про те, як можна допомогти дитячим будинкам.

Створенням цієї книжки Наталія Міщенко спробувала «внести лепту в пошуки сімейного щастя для маленьких жителів дитячих будинків і будинків дитини в Україні». На жаль, сьогодні потенційні усиновителі мають у своєму розпорядженні дуже мало справді корисної інформації, що допомогла б їм подолати сумніви та страхи і дістати відповіді на всі запитання, що виникають разом із бажанням усиновити дитину. Автор спробував максимально полегшити завдання пошуку інформації, що цікавить потенційних батьків: у книжці наведено дані численних інформаційних сайтів, що стосуються теми усиновлення; думки психологів, фахівців у сфері опіки та виховання, політиків, працівників дитячих установ, знаменитостей і звичайних батьків-усиновителів. Книжка грунтується також на особистому досвіді автора, спогадах інших усиновителів і думках компетентних експертів. Список використаних джерел (друкованих і сайтів) наведений в одному з додатків.

Загалом «Приемные ангелы» — це книжка для тих, хто хотів би подарувати свою любов маленькій людині, якій вона так потрібна. Навіть якщо, «прочитавши її, ви відмовитеся від наміру всиновити дитину, відчувши себе не цілком готовими до такого відповідального кроку, ніхто вас не засудить. Проте багато хто засудить, якщо, прийнявши непродумане рішення, ви не зумієте утримати цю високу моральну планку». Сподіваємося, що книжка допоможе вам розібратися, чого ви чекаєте від усиновлення, і прийняти правильне рішення.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі