Через столичних бюрократів Україна може залишитись без гамма-ножа

Поділитися
Будівництво гамма-центру при Інституті нейрохірургії Академії медичних наук України відкладається на невизначений термін та може бути зірваним...

Будівництво гамма-центру при Інституті нейрохірургії Академії медичних наук України відкладається на невизначений термін та може бути зірваним. Така ситуація виникла внаслідок зволікання столичної влади із виданням необхідних дозволів, стверджує ініціатор створення гамма-центру професор Віталій Цимбалюк.

Гамма-ніж — прилад для лікування пухлин головного мозку та хвороб судинної системи без оперативного втручання. За допомогою пучка гамма-променів, сконцентрованих у одній точці, він знищує невеликі (до трьох сантиметрів у діаметрі) новоутворення всередині головного мозку чи інших нерухомих внутрішніх органів.

За словами заступника директора Інституту нейрохірургії АМН України професора Цимбалюка, будівництво центру, у якому за допомогою гамма-ножа можна врятувати життя багатьом людям із пухлинами головного мозку, затримує «Київенерго».

Складнощі виникли ще перед початком будівництва, коли було подано заявку на підключення необхідного електроустаткування.

«Київенерго», у свою чергу, виставило суму, яку ми відразу ж сплатили і стали чекати підключення, — розповідає професор. — Відтоді минуло більше місяця, ніхто нічого не робив, аж раптом ми отримуємо новий документ, яким від нас вимагають сплатити 300 тисяч гривень».

Ще однією перешкодою стала необхідність узгодження планів будівництва у міській державній адміністрації. Не зважаючи на звернення директора Інституту нейрохірургії, який пропонував головному архітектору Києва пришвидшити процес розгляду, медичний об’єкт поставили у загальну чергу, фактично перенісши дату початку робіт на невизначений час.

«Але коли виявиться, що до початку будівництва нам необхідно зібрати ще кілька узгоджень та дозволів, і скрізь нас ставитимуть у хвіст черги, то, боюся, ми й за рік не впораємося», — констатує професор Цимбалюк.

Проте якщо виділені з державного бюджету України на будівництво гамма-центру 54,4 мільйони гривень не буде витрачено за призначенням, то в кінці року кошти повернуться у бюджет, а проект створення гамма-центру буде остаточно зірвано. В такому разі доля 5 мільйонів гривень приватних пожертв українців на будівництво цього життєво необхідного медичного об’єкту теж залишиться невизначеною.

Детальніше читайте у статті Ольги Скрипник «Метастази бюрократизму не здолає навіть чудо-ніж» у свіжому номері «ДТ».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі