Дорослі секрети дитячої кімнати

Поділитися
Дитяча кімната — це особистий простір вашої дитини, в якому все має бути для неї зручним. На відміну від інших кімнат у будинку, вона апріорі багатофункціональна...

Дитяча кімната — це особистий простір вашої дитини, в якому все має бути для неї зручним. На відміну від інших кімнат у будинку, вона апріорі багатофункціональна. Це й спальня, і гардеробна, і кабінет, і вітальня, і, звісно ж, місце для веселих ігор. Саме тому вибору дитячих меблів потрібно приділяти особливу увагу.

Серед дизайнерів існує думка: ніщо так не впливає на формування смаку дитини, як інтер’єр її кімнати. Уявіть собі, як разюче будуть відрізнятися світовідчуття та інтелект любителів Барбі від колекціонерів порцелянових ляльок; глядачів японських мультсеріалів від поціновувачів сімейних вечорів, присвячених класичній музиці. Приблизно така сама різниця існує між дітьми, які живуть в оточенні безликих речей і в продуманому до дрібниць інтер’єрі. На щастя, для того щоб якісно й красиво обставити дитячу кімнату, батькам у наш час не потрібно винаходити велосипед, оскільки вибір меблевої продукції сьогодні надзвичайно широкий і різноманітний. Головне в цій справі — не переборщити з кількістю придбаного. Адже нерідко так трапляється, що турботливі батьки, прагнучи забезпечити своє чадо всім необхідним, перенасичують дитячу кімнату меблевими модулями. Від чого скорочується простір. А це відбивається на свободі пересування дитини, що згодом може призвести не лише до фізичних травм, але й до психічних розладів. Тому перед тим як купувати меблі в дитячу кімнату, слід з’ясувати, які предмети для вашого малюка будуть найбільш потрібними. Звичайно, це ліжко, шафа, стіл і стільці. Дуже популярними останнім часом стали так звані трансформовувані меблі. Під цим поняттям розуміють двох’ярусні ліжка, драбинки для лазіння, гірки, по яких дітлахи зможуть спускатися з ліжка, складані столики та стільці. Такі меблі здатні привести в захоплення будь-якого малюка, бо можуть не лише надати місце для конче потрібної в цьому віці фізичної активності, але й позитивно вплинути на розвиток фантазії та винахідливості дитини. Адже в цьому разі вона може щоразу розставляти предмети як сама того забажає.

Обираючи меблі для дитячої кімнати, потрібно співвіднести їх із віком і зростом дитини. Так, для зовсім маленьких кращі низькі шафи з відкритими полицями, глибина яких не перевищує 50 см. Небажано з метою економії купувати маляті ліжко, яке підходить для дорослої людини. У цьому разі слово «на виріст» не актуальне, оскільки дитячі меблі обов’язково повинні відповідати своєму статусу, інакше маленький власник незатишно почуватиметься серед занадто великих для нього предметів. Тому й не дивно, що діти, котрі живуть серед «дорослих» речей, нерідко починають споруджувати свій власний будиночок із улюбленого пледа та стільців.

До речі, саме дитячі меблі, завдяки своїм мініатюрним розмірам і барвистості, можуть допомогти адаптуватися дитині в досить просторих кімнатах сучасних апартаментів. Такі квартири з високими стелями й широкими підвіконнями дають неоціненну можливість втілити ідею бельетажу-подіуму, де біля вікна можна влаштувати місце для читання чи занять. Тоді дитина стає господарем не просто власної кімнати, а складно організованого простору, в якому їй легше повною мірою відчути свою індивідуальність і самостійність. У цьому разі не варто уникати наявності безлічі шафок, шухлядок, стелажів, тумб чи комодів, оскільки всі ці предмети можуть послужити гарним пристановищем для незліченної кількості дитячих іграшок, книжок, касет із улюбленими мультфільмами. Окрім усього цього, в дітей завжди знайдеться маса корисних і потрібних речей, які мають бути розкладені по своїх місцях. Що ж стосується розміщення дитячого одягу, то однієї місткої шафи буде цілком достатньо.

Якщо ж у сім’ї двоє чи троє діточок, і скромні житлові умови не дозволяють виділити для них окремі кімнати, то не варто заощаджувати місце і встановлювати, скажімо, один письмовий стіл на двох. Краще поставити довгу стільницю біля вікна чи зробити два відкидні столи біля стін. Для спального місця підійде двох’ярусне ліжко із вмонтованою шафою. Таким чином вдасться виділити в кімнаті більше простору, такого потрібного малятам для ігор і розваг.

Оформлюючи меблі для дитячої кімнати, можна використовувати всі кольори веселки, які максимально відповідають бадьорому та радісному настрою дитини. Винятком є хіба що насичений червоний колір, який, за твердженням психологів, провокує агресію, і чорний, тому що він занадто похмурий і сприяє депресії. Спеціальні дослідження показали: дітям дуже подобається світле дерево, особливо гарнітури модерн із вставками з яскравого ламінату. Супермодним нині вважається білий колір, який використовується мебельниками в дитячих гарнітурах, виконаних у класичній традиції. Такі меблі найбільше підходять для дівчаток, котрі асоціюють себе із маленькими принцесами. Хлопчаків приваблює морська тематика. Особливо їм подобається такий чудовий предмет інтер’єру, як ліжко, зроблене у вигляді корабля, який відправляє маленького капітана в чарівне царство сну. От тільки вартість такого диво-винаходу дизайнерів по кишені не кожному українському покупцеві. Оскільки ціна дитячого гарнітура на морську тематику часом перевищує 20 тис. грн. «Незважаючи на це, покупців на ексклюзивні меблі сьогодні багато, — ствер­джує адміністратор найбільшого столичного дизайнерського центру Валентин Хилько, — що свідчить про поліпшення добробуту українців. Менш заможні здебільшого віддають перевагу «класиці» у вигляді простих корпусних меблів закордонних виробників, вартість яких не перевищує
3 тис. грн».

Як бачимо, з вибором різноманітних варіантів меблів для дитячої кімнати немає особливих проблем. Адже ринок сьогодні насичений такого роду продукцією як вітчизняних, так і закордонних виробників. Щоправда, імпортовані з Польщі, Німеччини, Італії та Франції меблі значно перевищують чисельність українських. «Але поступово вітчизняним виробникам вдалося нівелювати різницю в якості, за якою наші вироби майже не поступаються імпортним», — вважає голова громадської організації «Знак якості» Олександр Ладигін. Крім того, меблі українського виробництва обов’язково проходять сертифікацію на придатність до використання, що, за словами Олександра Юрійовича, вельми важливо, адже всі дитячі товари мають бути безпечні для дитини. Тому перед покупкою ліжечка чи шафки для малюка, потрібно запитати в продавця сертифікат відповідності, який є гарантом якості товару. «Відсутність такого документа свідчить про те, що ці меблі продаються незаконно, — пояснює Олександр Ладигін. — Відповідно гарантій того, що вони виготовлені з екологічно чистих матеріалів, ніхто дати не може. Тому такі дитячі гарнітури батькам варто обминати».

Якщо ж казати про основні критерії оцінювання якості меблів для діточок, то насамперед слід звертати увагу на матеріал, з якого вони виготовлені. Так, купуючи гарнітур із ДСП чи МДФ, варто простежити за тим, щоб у сертифікаті фірми-виробника був зазначений низький рівень формальдегідів, які виділяються. Найкраще, коли в ролі покриття меблів буде застосований меламін, який підвищує гігієнічні властивості матеріалу. Різкий і їдкий запах від дитячих меблів може свідчити про використання токсичних лаків і фарб. Тому, обираючи дитячий гарнітур, варто більше довіряти своєму нюху. Також потрібно уникати гострих кутів із оголеними кріпленнями і великих стекол чи дзеркал, які, розколовшись, можуть травмувати дитину.

Як бачимо, безпека — голов­на якість, яка має бути притаманна дитячим гарнітурам. Отож необхідно серйозніше ставитися до самої процедури вибору меблів для дитячої кімнати, аби уникнути неприємностей. І тоді затишок і щастя дитини будуть гарантовані.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі