Панорама

Поділитися
Гості до некруглої дати Наступного тижня в Києві відбудуться основні заходи, присвячені 1020-літтю Хрещення Русі...

Гості до некруглої дати

Наступного тижня в Києві відбудуться основні заходи, присвячені 1020-літтю Хрещення Русі. Всупереч багатьом сумнівам, у них візьмуть участь і Вселенський патріарх Варфоломій і патріарх Московський Алексій.

Офіційний візит патріарха Варфоломія до Києва розпочнеться 24 липня, у день відкриття офіційної державної програми святкування 1020-ліття Хрещення Київської Русі в Україні. Президент Віктор Ющенко обговорив деталі візиту Вселенського патріарха під час зустрічі з делегацією Константинопольського патріархату в Києві.

Патріарх Варфоломій уперше відвідає Україну на запрошення президента країни і патріарха Московського Алексія II.
Його супроводжуватиме делегація ієрархів помісних православних церков, до складу якої, як очікується, ввійдуть патріархи Александрійський та Єрусалимський, архієпископ Кіпрський, митрополити Константинопольської, Елладської та Антіохійської православних церков. Також сподіваються на візит делегацій Грузинської православної церкви та Вірменської апостольської церкви.

У програмі візиту — урочисте богослужіння в Софійському соборі, а також поїздка до древнього Херсонеса, де, за переказами, прийняв хрещення рівноапостольний князь Володимир. Софійський собор обрано місцем урочистого богослужіння тому, що він не перебуває в якійсь певній православній юрисдикції, а отже, на богослужінні в цьому храмі зможуть бути присутні ієрархи всіх українських церков. Планується також спільна літургія на Володимирській гірці.

Патріарх Варфоломій має намір зустрітися не тільки з представниками УПЦ, а й з ієрархами інших українських церков, а також із керівниками нашої держави, аби започаткувати процес подолання розколів в українському православ’ї та створення єдиної помісної церкви в Україні.

У ВЗЦЗ УПЦ МП підкреслюють, що «патріарх Варфоломій прибуває в гості саме до Української православної церкви й визнає як главу місцевої православної церкви виключно блаженного митрополита Київського та всієї України Володимира...». У заходах, в яких патріарх Варфоломій братиме участь разом із митрополитом Володимиром, має цілком виключатися участь «ієрархів із розкольницьких груп».

Навколо можливого візиту патріарха Московського Алексія було безліч чуток і сумнівів. Найгарячіші голови закликали патріарха відмовитися від поїздки у зв’язку з тим, що в Україну в ролі глави церкви-матері прибуде Константинопольський патріарх. Державне ж керівництво РФ наполягало на візиті — очевидно, Кремль не мав наміру «здати» Україну без бою. Але Московська патріархія тримала паузу до останнього. У результаті було ухвалено рішення, що патріарх відвідає Україну й візьме участь у святкуванні. Візит пройде з 26 по 30 липня. Планується, що патріарх візьме участь у богослужіннях, а також відвідає Донецьк і Святогорську лавру, де в останній день свого перебування в Україні очолить літургію на честь Святогорської ікони Божої Матері.

Патріарх Філарет нинішні торжества називає «поправкою» до 1000-ліття Хрещення Київської Русі, центром якого 20 років тому була Москва. У УПЦ КП торжества, присвячені ювілею, уже розпочалися — Помісним собором.

Глава УПЦ КП патріарх Філарет зазначив, що в його конфесії не збиралися відзначати 1020-ліття, оскільки «це не ювілей». Але погодилися підтримати ініціативу УПЦ після того, як її підтримав президент Ющенко. Але тільки як поправку до подій 1988 р.
«Подія відбулася в Києві, а святкували її в Москві, якої тоді (988 р.) не було як населеного пункту, — нагадує патріарх Філарет. — От ми й хочемо внести цю поправку й відсвяткувати 1000-ліття на тому місці, де відбулося Хрещення». Патріарх також підкреслює, що під Руссю тоді розуміли не територію сучасної Росії, а сучасну Україну, частину Білорусі, Литви, частину Польщі та частину сучасної Росії. Також важливим моментом, на думку патріарха, є той факт, що до 1448 року Київська митрополія була в складі Константинопольської церкви, а Російська церква походить від Київської митрополії. Тобто Українська церква є матір’ю для Московської. А наша мати-церква — це Константинопольський патріархат.

Депутати за патріархат і беатифікацію

Минулого тижня відбувся візит префекта Конгрегації для Східних церков Леонардо Сандрі. Із цим візитом були пов’язані сподівання стосовно двох найбільш очікуваних подій для Української греко-католицької церкви — надання УГКЦ статусу патріархату та беатифікація митрополита Андрея Шептицького.

У цьому зв’язку депутати Львівської, Івано-Франківської та Тернопільської облрад після консультації зі священно-
служителями УГКЦ прийняли звернення до Апостольського престолу, що містило прохання про надання патріаршого статусу УГКЦ, а також про долучення до лику святих митрополита Андрея Шептицького та патріарха Йосипа Сліпого. Документ депутати збиралися передати кардиналу Сандрі. На прес-конференції кардинал повідомив, що питання патріархату для УГКЦ — виключно в компетенції Папи Римського. Також він нагадав, що питання вирішуватиметься залежно від того, які екуменічні наслідки це може мати. З огляду на постійні складнощі одного з основних «екуменічних векторів» Ватикану — московського, цю ухильну відповідь можна трактувати як — «не в цьому житті». Але політика — зокрема й екуменічна — дама мінлива. Тому плекати надію не варто. Що ж до беатифікації митрополита Шептицького, то кардинал Сандрі обіцяв стимулювати процес, але, попри це, він може затягтися, оскільки митрополит не був мучеником.

Неолімпійський вогонь

Учасники тибетських акцій протесту провели в Делі марш із «Смолоскипом свободи», відкривши останній етап символічної естафети, що має завершитися 8 серпня в Ладакгу після подорожі впродовж місяця 28 великими містами Індії. Естафета Tibetan Freedom Torch розпочалася 10 березня в Греції і пройшла більше ніж 50 містами Америки, Канади, Мексики, Європи, Нової Зеландії, Тайваню та Уругваю, доки смолоскип не прибув до Індії. Учасники акції звертають увагу офіційного Пекіна та світової спільноти на те, що Олімпіада організовується в умовах придушення прав людини та духу Ігор.

Китайська влада посилила заходи безпеки навколо головних монастирів Тибету й заборонила відвідувати священні місця на околиці столиці регіону Лхаси. У трьох найзначніших тутешніх монастирях ченців залишилося менше, ніж раніше. Багато з них зникли, про їхнє місцеперебування нічого не відомо. Навколо цих давніх релігійних закладів розміщено підрозділи армії та народної міліції, оскільки влада переконана, що саме звідси розпочалися акції протесту, які охопили регіон від початку березня.

Сотні ченців було заарештовано чи затримано у зв’язку із розслідуванням їхньої участі у виступах проти китайського правління, що розпочалися 14 березня у Лхасі. До початку безладу тільки в трьох великих монастирях Лхаси — Дрепунг, Сєра та Ганден — було більше ніж тисяча ченців. Проте навіть з урахуванням заарештованих, ченців, які залишилися в трьох великих монастирях, усе одно надто мало.

Більше тисячі ченців було переведено до в’язниць та центрів тимчасового тримання в місті Голмуд сусідньої провінції Цинхай та поблизу нього. Це — переважно молоді ченці, які прибули до Лхаси, щоб здобути релігійну освіту в найпрестижніших тибетських духовних центрах. Ці затримання є частиною заходів, спрямованих на те, щоб прибрати з монастирів усіх ченців, які не мають формальної реєстрації в Тибетському автономному районі КНР. Зі слів родичів, ченцям сказали, що їх триматимуть у Голмуді тільки до закінчення Олімпійських ігор у Пекіні.

Тримання ченців під охороною фактично означає, що китайська влада проводить у життя своє рішення, про яке було оголошено ще 1994 року: скоротити кількість ченців у монастирях Тибету, оскільки розширення релігійних свобод привабило туди більше молоді. Монастир Сєра, приміром, має бути обителлю приблизно для 400 ченців, але, як вважається, виріс до понад тисячі осіб. У Дрепунзі було запроваджено таку саму квоту, проте за його високими стінами виявилося більш як 900 ченців. Протягом багатьох років монастирі дозволяли — всупереч настановам влади — жити у своїх стінах дітям до 18 років, але влада заплющувала на це очі. Настоятелі побоюються, що монастирі можуть втратити найкращих своїх учнів, якщо їм не буде дозволено повернутися назад після Ігор.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі