Внутрішній політичний безлад може стати на заваді національній безпеці

Поділитися
Від багатьох українців я отримую запитання, як позначаться на відносинах із Україною підсумки майбутніх виборів президента США...

Від багатьох українців я отримую запитання, як позначаться на відносинах із Україною підсумки майбутніх виборів президента США. Переконаний: незалежно від того, хто виграє наші президентські вибори в листопаді, американська прихильність до України залишатиметься непохитною — обидві партії погоджуються, що поширення свободи і підтримка України є пріоритетами зовнішньої політики.

Ця теза не піддається сумніву, попри те, що два головні кандидати у наших виборах сформулювали різні погляди на такі ключові питання, як війна в Афганістані та Іраку, американська економіка, програми в освіті й охороні здоров’я. Соціологічні дослідження у США свідчать, що американці практично порівну розділені у наших виборчих перегонах. Втім, немає нічого незвичного в розбіжності думок щодо того, який шлях найкраще вибрати конкретній країні. Громадяни США часто вступають у дуже енергійні й напружені дебати з цих питань, і їхні погляди часто діаметрально протилежні. Ми знаємо, що такі дебати, навіть якщо вони інколи задирливі, — є розпізнавальним знаком справжньої демократії.

Справжня демократія — безладна й непередбачувана. Інколи кандидат, який веде перед в опитуваннях, якого експерти вважають незаперечним претендентом на перемогу, — несподівано програє вибори. Недавні американські праймеріз — показовий приклад. Протягом місяців ЗМІ подавали одного з кандидатів-демократів як практично незаперечного переможця, а одному з кандидатів-республіканців відмовляли навіть у шансі на перемогу. Сталося інакше. Якщо результат виборів відомий заздалегідь — це не справжня демократія.

Маючи власний досвід розбудови демократії, ми з розумінням ставимося до процесів, які нині відбуваються в Україні. При тому, що нам хотілося б бачити стабільність в Україні, розпад коаліції є частиною нормального політичного процесу у парламентській демократії, і США працюватимуть із будь-якою коаліцією, аби лише вона формувалася в демократичний, правовий і конституційний спосіб. Ми вважаємо, що український народ бачить своє майбутнє у демократичній, суверенній, незалежній європейській країні.

Спираючись на мої розмови з сотнями українців протягом майже двох із половиною років моєї роботи в Україні, я думаю, що можу з упевненістю сказати, що США не очікують нічого такого, чого б не бажали самі українці: вони хочуть жити у незалежній європейській країні — демократичній, вільній від корупції, в якій винагороджується наполеглива праця, а громадяни не живуть у страху перед непередбачуваним і репресивним режимом.

Звісно, внутрішній політичний безлад може зашкодити національній безпеці. Наш віце-президент під час нещодавніх відвідин Києва застеріг: «Ми віримо у право чоловіків і жінок жити не боячись тиранії, економічного шантажу або військового вторгнення і залякування. Найкраща надія України побороти такі загрози — у єдності: у єдності перш за все всередині і в єдності з іншими демократіями».

Натомість склад української парламентської коаліції і результат нових виборів, якщо такі відбудуться, — це справа, яку повинні вирішувати уряд і народ України. Звісно, ми пильно стежимо за подіями в Україні, і я закликаю всі партії поважати верховенство права — відповідно до вже утвердженої української традиції мирного розвитку, — демократичні цінності та національні інтереси. Уряд США сподівається, що всі дії стосовно створення нової коаліції виконуватимуться у конституційних, правових і демократичних рамках, а вибори, у разі їх проведення, будуть вільними, чесними й прозорими. Не повинно бути місця надзвичайним станам, прямому президентському правлінню чи використанню сили. Крім того, уряд США був би глибоко занепокоєний будь-якою сторонньою спробою вплинути на результат чи то формування нової коаліції, чи то нових виборів.

Як сказала минулого тижня Державний секретар Кондоліза Райс, Сполучені Штати і наші європейські союзники відкидають концепцію поділеної Європи, Європи, в якій проводяться розподільні лінії. Держсекретар ствердила, що «...Сполучені Штати і Європа продовжують підтримувати — недвозначно — незалежність і територіальну цілісність сусідів Росії. Ми будемо протистояти будь-якій спробі Росії включити суверенні країни і вільні народи до якоїсь архаїчної «сфери інтересів». ... І ми не дозволимо Росії мати право вето щодо майбутнього євроатлантичної спільноти — ні щодо того, яким країнам пропонуватиметься членство, ні щодо вибору країн, які приймуть його. Ми особливо ясно дали про це знати нашим друзям в Україні».

Сполучені Штати сподіваються на продовження і поглиблення нашого стратегічного партнерства з Україною, і ми працюватимемо над цим із будь-якою коаліцією, сформованою демократичним, правовим, конституційним шляхом.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі