ТВЕЛ: Час другого постачальника ядерного палива до України ще не настав

Поділитися
Сьогодні Україна не потребує альтернативного постачальника ядерного палива, і така ситуація зберігатиметься протягом найближчих 10 років...

Сьогодні Україна не потребує альтернативного постачальника ядерного палива, і така ситуація зберігатиметься протягом найближчих 10 років. Таку думку в інтерв’ю «Дзеркалу тижня» висловив Василь Константінов, віце-президент єдиного постачальника ядерного палива до України — російського ВАТ «ТВЕЛ».

«Ми не проти конкуренції загалом, — відзначив він. — Ми вважаємо, що просто час другого постачальника ще не настав. За нашими розрахунками, цей час настане, коли кількість блоків російського дизайну перевалить за 90».

В цьому випадку, за його словами, ВАТ «ТВЕЛ» буде саме зацікавлене у появі ще одного постачальника.

«Наші аналітики дійшли висновку, що зі збільшенням кількості російських реакторів у замовників зростатиме потреба в гарантованому забезпеченні реакторів паливом. І другий постачальник саме й стане для них такою гарантією», — підкреслив Василь Константінов.

Він також сказав, що граничне значення в 90 енергоблоків російського виробництва може бути досягнуте вже у найближчі 10 років.

«Плани Росії — 26 реакторів до 2020 року тільки в Росії. Плюс будівництво за кордоном: у Китаї, Індії, Східній Європі. Та й українські плани можна назвати масштабними. Тож років через десять ми зможемо вийти на цю цифру. Все реально», — заявив віце-президент ВАТ «ТВЕЛ».

Крім того, Константінов впевнений, що більше двох постачальників ядерного палива у України не буде у будь-якому випадку.

«Перефразую відомий вислів: «Болівар не винесе трьох». Якщо двох ще так-сяк, і то за умови 90 блоків, про які я сказав, то трьох — точно ні. Тому або «ТВЕЛ» і Westinghouse, або «ТВЕЛ» і російсько-українське СП», — відзначив він.

«Це як «гра в стільці», коли стільців на один менше, ніж гравців. Відмінність у тому, що один стілець точно за нами. А от хто сяде на вільний — американська компанія чи російсько-українська, вирішувати Україні. Але третій (хто програв) точно вибуває», — наголосив Василь Константінов.

Докладніше читайте в інтерв’ю Володимира Зернопадського з Василем Константіновим у свіжому номері «ДТ».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі