І шовком стелиться твій шлях...

Поділитися
Навчитися читати кількість імен Бога на долонях... Зустріти світанок в одному із найвеличніших місць на Землі — древній Пальмірі.....

Навчитися читати кількість імен Бога на долонях... Зустріти світанок в одному із найвеличніших місць на Землі — древній Пальмірі... Відшукати в маленькій крамничці, яка торгує стародавнім сріблом, серед купи виробів справжній шедевр ювелірного мистецтва... Побачити перші у світі алфавіт і музичну грамоту... Пізнати красу міст, побудованих начебто з вибіленого сонцем піску і пронизаних стрілами мінаретів... Познайомитися із зовсім іншим, ніж у Європі, Середземним морем... І, зрештою, стати багатше на ще один колір, запах і смак нашого світу... Все це можливо в Сирії — неймовірній країні, яка існує в цілком особливому часі і просторі.

Вхід у цитадель Алеппо Фото: Андрій НЕКРАСОВ
Одна з основних визначних пам’яток північної столиці Сирії міста Алеппо — велична цитадель ХІІ ст. Вхід у неї — через Браму Змій, далі — знову брама, тільки над нею вже зображені два леви, потім ще одні і знову з двома левами – один з яких усміхається, другий плаче. Але славиться цитадель не незвичними брамами, а розташованим у королівському палаці Тронним залом, найкрасивішим на Сході. Тут справді по-королівськи чудово! Такого фантастичного різьблення по дереву не зустрінеш, напевно, більше ніде.

Поруч із цитаделлю ще одне місце, обов’язкове для відвідання туристів: караван-сарай, де можна побачити дві найбільші у світі кавоварки. Ну а поруч із караван-сараєм — знаменитий алеппський базар. Тут зовсім недорого купуємо чудову каву, квітковий чай, натуральне оливкове мило і східні ласощі. Питання із сувенірами вирішене! А ще склянка фрешу — на наші гроші це буде (не повірите!) близько двох гривень.

Сирійські дівчата Фото: Андрій НЕКРАСОВ
«Наречена пустелі» — так іменують чудесну Пальміру, античну столицю Сирії. Як відомо, землетрус у Х ст. цілком зрівняв із землею це колись пишне горде місто, котре кинуло виклик самому Риму. У 1920-му Пальміру знайшли археологи і почалося її відновлення. А сьогодні тут... йдуть в інший вимір. Навіть не знаю, як точніше описати словами почуття і думки, стан, який народжується, коли блукаєш мальовничими руїнами Пальміри. До речі, кажуть, єдиного у світі міста, побудованого у формі зірки...

От — храм Ваала, чию міць і велич зберегли стародавні колони. Колись тут стояла величезна (відповідно до одних джерел, триметрова, відповідно до інших — шести) статуя бога, вкрита сухо-
злітним золотом. І хоч її давно немає, древні боги це місце не забули. Саме тут безсмертні зустрічають світанок. І розчиняються в заході сонця... І, напевно, саме завдяки цьому такі місця й існують на нашій Землі: місця, чиє істинне призначення ніколи не усвідомити людям... Та й чи потрібно?..

Вузькі вулички Дамаска Фото: Андрій НЕКРАСОВ
За організацію прес-туру автор дякує Міністерству туризму Сирії, Посольству Сирійської Арабської Республіки в Україні й авіакомпанію UM Air.

Родріг МЕРХЕЖ, президент компанії UM Air:

— У міжсезоння особливо привабливими стають такі наші напрямки, як сонячний Єгипет, знаменита Йорданія, Туніс і Туреччина, які приймають гостей цілий рік. А також екзотичні Сирія і Ліван, ще не дуже добре відомі українським мандрівникам, але які, безперечно, мають величезний туристичний потенціал. Його, переконаний, українці гідно оцінять у недалекому майбутньому.

Уже шість років поспіль у Сирії проходить масштабне дійство — фестиваль «Шовковий шлях». У нинішньому брали участь представники 35 держав. Концерти етнічної музики і танців, виставки робіт народних умільців, конференції, кулінарні шоу, покази мод — заходи змінюють одне одного з калейдоскопічною швидкістю. І так — весь тиждень. А для понад 200 журналістів з різних країн «Шовковий шлях» — ще і подорож головними містами і визначними пам’ятками країни. Країни, яка у давнину була перехрестям шовкових шляхів торговців, а сьогодні стала перехрестям, де зустрічаються друзі.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі