Експерт: Банківські комісії при кредитуванні фізосіб потрібно заборонити

Поділитися
Українські банки необгрунтовано стягують комісію при кредитуванні фізичних осіб, констатує кандидат юридичних наук Кирило Молодико.

Українські банки необгрунтовано стягують комісію при кредитуванні фізичних осіб, констатує кандидат юридичних наук Кирило Молодико.

За його словами, комісія може бути обгрунтована тільки у випадку, якщо банк надає послуги, не пов’язані з наданням клієнтові у користування грошей банку: це можуть бути платежі в межах залишку на рахунку клієнта, послуги зі зберігання цінностей у депозитарному сховищі і тому подібне.

«У «класичному» ж кредитуванні, тобто коли банк просто дає гроші у борг клієнтові, особливо фізичним особам, ніяких комісій бути взагалі не повинно, і їх стягування необхідно негайно законодавчо заборонити», — наголошує експерт.

За його словами, вартість залучених ресурсів плюс всі витрати банку на внутрішні технологічні процеси в результаті складають собівартість послуги і повинні бути закладені, разом із запланованим прибутком, у процентну ставку за кредитом.

«Уявіть собі, що на вітрині супермаркету ви бачите розфасовані цукерки із вказаною ціною. А на касі вам повідомляють, що до цієї ціни будуть додані комісії за розфасовку, доставку з підсобки у торговий зал, прокат візка і вибивання касового чека. У банківському кредитуванні, по суті, так поки що й відбувається», — пояснює він.

Експерт відзначає, що при аналізі структури заборгованості по конкретному кредиту часто видно, що основного боргу в ньому небагато, зате «накрутки» можуть навіть значно перевищувати його суму.

Докладніше читайте у статті Кирила Молодика «Ще раз про фінанси, банки і будівельників» у свіжому номері «ДТ».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі